zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Owoce na zdrowie

Ciastko, cukierek, a może słodki napój? Wybierz naturalną słodycz w owocach!

Produkty i przepisy

Owoce i warzywa to podstawa piramidy zdrowego żywienia. Natura zwłaszcza latem hojnie nas nimi obdarza. Wykorzystajmy to w naszej codziennej kuchni. Z zebranych truskawek przygotujmy lody, a z zerwanych malin pudding. Nie sięgajmy po gotowe słodycze. Zamiast nich wykorzystajmy owoce – dają mnóstwo możliwości na zrobienie świeżych i zdrowych deserów!

Zalety owoców

Owoce

  • są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego
  • zawierają dużo antyoksydantów takich jak witamina A, witamina C i witamina E
    • zawarte w nich flawonoidy usuwają wolne rodniki, które powstają w organizmie w wyniku palenia papierosów, stresu, stanów zapalnych oraz wpływu zanieczyszczonego środowiska
  • stanowią źródło zbawiennych kwasów, które potrafią zregenerować i odmłodzić skórę.

Popularne owoce i ich supermoce

Jabłka

  • są bogatym źródłem pektyn, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i zapobiegają zaparciom
  • zawierają flawonoidy, czyli substancje o właściwościach prozdrowotnych, które chronią przed nowotworami i działają przeciwzapalnie
  • wzmacniają układ odpornościowy, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na infekcje
  • dostarczają witaminy C i P, które uszczelniają naczynia krwionośne.

Maliny

  • zawierają spore ilości pektyn
  • pomagają wrócić do zdrowia przy przeziębieniach i grypie, jeśli pijesz z nich sok
  • obniżają gorączkę i wykazuje działanie przeciwzapalne dzięki zawartości kwasu salicylowego.

Truskawki

  • zawierają składniki mineralne, np. fosfor, żelazo, wapń
  • działają antyoksydacyjnie dzięki witaminom C i A
  • wpływają korzystnie na wygląd skóry dzięki witaminom z grupy B
  • poprawiają stan naczyń krwionośnych dzięki witaminie PP
  • działają tonizująco na układ nerwowy dzięki magnezowi
  • wzmacniają włosy dzięki manganowi.

Czarne porzeczki

  • są bogate w witaminę C
    • w 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to ponad 3 razy więcej niż w pomarańczach czy cytrynach
    • garść czarnych porzeczek pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.