E-booki
Nie masz pomysłu na zdrowe posiłki z wykorzystaniem sezonowych produktów? A może szukasz nowych inspiracji na szybkie, proste letnie dania? Sprawdź e-book "Kuchenne inspiracje z NFZ – lato 2024".
OtwórzE-book opracowany przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Znajdziesz w nim zalecenia dotyczące żywienia i stylu życia w nadciśnieniu tętniczym.
Więcej publikacji znajdziesz na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (link otwiera się w nowej karcie).
OtwórzE-book opracowany przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Znajdziesz w nim zalecenia dotyczące żywienia i stylu życia w zaburzeniach lipidowych.
Więcej publikacji znajdziesz na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (link otwiera się w nowej karcie)..
OtwórzE-book opracowany przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Znajdziesz w nim zalecenia dotyczące żywienia i stylu życia w dnie moczanowej.
Więcej publikacji znajdziesz na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (link otwiera się w nowej karcie).
OtwórzE-book opracowany przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Znajdziesz w nim zalecenia dotyczące żywienia i stylu życia w chorobie refluksowej przełyku.
Więcej publikacji znajdziesz na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (link otwiera się w nowej karcie).
OtwórzZainspiruj się przepisami z e-booka "Świąteczne smaki w zdrowym wydaniu". Przygotuj lżejsze wersje tradycyjnych potraw, bez wielogodzinnych przygotowań w kuchni. Niech to będą zdrowe i pyszne święta!
OtwórzZadbaj, aby Twoje dziecko jadło pełnowartościowy posiłek w szkole. Razem z nowym e-bookiem „Lunchbox do szkoły” przygotujcie odżywcze drugie śniadania, które zapewnią energię potrzebną do nauki i codziennych aktywności.
OtwórzZaproś swoje dziecko do kulinarnej przygody. Razem z e-bookiem "Przepisy dla dzieci – wspólne zdrowe gotowanie" odkryjecie nowe smaki, jak i zdrowsze wersje znanych dań.
Otwórz
Szukasz pomysłu na zdrowe dania pełne jesiennych kolorów i smaków? Sprawdź e-book "Kuchenne inspiracje z NFZ – jesień". W tym kulinarnym przewodniku znajdziesz przepisy na sezonowe śniadania, smaczne przekąski, rozgrzewające zupy, sycące obiady czy aromatyczne kolacje.
OtwórzE-book opracowany przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Znajdziesz w nim informacje: czym jest stłuszczenie wątroby, jakie są objawy niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, jak jej zapobiegać i jak ją leczyć przez zmianę stylu życia i sposobu żywienia.
Więcej publikacji znajdziesz na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (link otwiera się w nowej karcie).
OtwórzE-book opracowany przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Jest źródłem wiedzy na temat zasad zdrowego żywienia i podpowiedzi, jak zacząć zdrowo jeść i utrzymać wypracowane nawyki.
Więcej publikacji znajdziesz na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (link otwiera się w nowej karcie).
OtwórzChcesz dowiedzieć się, jak wykorzystać wiosenne warzywa i owoce w lekkich, pysznych i zdrowych posiłkach? W e-booku "Kuchenne Inspiracje z NFZ – wiosna" znajdziesz przepisy bazujące na łatwo dostępnych sezonowych produktach. Skorzystają na tym nie tylko Twoje kubki smakowe, ale także układ odpornościowy. Niech Twoja kuchnia rozpromieni się od wiosennego słońca i nabierze kolorów smacznych warzyw i owoców.
Otwórz Wersja do druku"Kuchenne inspiracje z NFZ – zima", to świąteczny e-book, z którym przygotujesz zdrowe i pyszne dania na zimowe dni. Publikacja powstała w oparciu o przepisy dostępne na portalu. Zapraszamy do zapoznania się z 24 przepisami na zbilansowane posiłki z prostych ogólnodostępnych składników. Wśród nich inspiracje na dania świąteczne, przepisy rozgrzewające i dla aktywnych, pomysły na posiłki z owoców i warzyw sezonowych, a wszystkie z przepięknymi zdjęciami, informacją o kaloryczności oraz czasie przygotowania.
Otwórz Wersja do drukuE-book dedykujemy wszystkim poszukującym ciekawych przepisów pełnych aromatycznych warzyw i owoców, kuszących kolorami i smakiem, typowych dla lata. Publikacja powstała w oparciu o przepisy dostępne na portalu. Zapraszamy na słoneczne śniadania, zdrowe zupy, sałatki pełne witamin oraz letnie desery i koktajle. Zobaczcie, jak łatwo jest jeść zdrowiej, jak przygotować posiłki pełne witamin, błonnika i minerałów, probiotyków i prebiotyków.
Otwórz Wersja do drukuPublikacja powstała zmyślą o osobach zmagających się z zespołem jelita nadwrażliwego (IBS). Nawet 80% osób z IBS wiąże występowanie objawów tej choroby z dietą. Modyfikując odpowiednio styl życia i sposób żywienia, można poprawić komfort codziennego życia i samopoczucie. W części teoretycznej e-booka przedstawiliśmy podstawowe informacje o leczeniu i łagodzeniu objawów oraz strategie żywieniowe pomocne w IBS. W części praktycznej proponujemy potrawy, które mogą stanowić element żywienia oraz mogą być źródłem inspiracji do komponowania własnych posiłków.
Otwórz Wersja do druku Dzienniczek żywieniowyPublikacja powstała z myślą o osobach z dolegliwościami skóry, a w szczególności tych wszystkich, którzy zmagają się z trądzikiem. To poradnik, połączony z praktyczną wiedzą naukową i przykładowymi przepisami. Zachęcamy w nim przede wszystkim do przyrządzania i spożywania potraw bogatych w warzywa i owoce, produkty zbożowe, rośliny strączkowe oraz ryby. Dobrze dobrane potrawy i składniki mają dobroczynny wpływ na stan skóry oraz na skuteczność terapii chorób dermatologicznych.
Otwórz Wersja do druku Dzienniczek żywieniowyPierwszy e-book terapeutyczny przygotowany przez Narodowy Fundusz Zdrowia we współpracy z Fundacją STOMAlife. Publikacja powstała z myślą o osobach ze stomią. To poradnik psychodietetyczny połączony z praktycznymi przepisami. W e-booku proponujemy potrawy na co dzień, na święta i szczególne okazje, przygotowane tak, aby smakowały i łączyły przy wspólnych posiłkach całą rodzinę. Jeden z rozdziałów zawiera przepisy nadesłane przez samych stomików!
Otwórz Wersja do drukuPolacy spożywają coraz więcej cukru, co prowadzi do znacznego wzrostu ryzyka otyłości, chorób serca, chorób jamy ustnej czy cukrzycy typu 2. Celem publikacji jest zwiększenie świadomości na temat ryzyka zdrowotnego, związanego z nadmiernym spożyciem cukru i zachęcenie do prozdrowotnych wyborów żywieniowych oraz poprawy jakości codziennego żywienia.
Otwórz Wersja do druku