zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Witamina E w wiosennych przepisach

Jedna witamina, wiele funkcji. Dlaczego wiosną warto wzbogacić dietę w źródła witaminy E? Dowiedz się, w których warzywach znajdziesz jej najwięcej.

Produkty i przepisy

Funkcje witaminy E

Witamina E należy do przeciwutleniaczy rozpuszczalnych w tłuszczach. To znaczy, że zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników, które niszczą DNA komórek. Może to prowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów i chorób układu krążenia. Witamina ta przeciwdziała utlenianiu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są składnikiem błon komórkowych. Ponadto witamina E:

  • pozytywnie wpływa na układ rozrodczy kobiet i mężczyzn
  • może chronić przed rozwojem choroby wieńcowej i miażdżycy
  • wspiera układ odpornościowy
  • ogranicza zlepianie się płytek krwi, przez co zapobiega zakrzepom
  • może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych (Parkinsona, Alzheimera).

Objawy niedoboru witaminy E

Niedobór witaminy E zdarza się rzadko. Najczęściej dotyczy przedwcześnie urodzonych niemowląt. Bardziej narażone na niedobór mogą być też osoby z zaburzeniami procesów trawienia i wchłaniania. Niewystarczająca ilość witaminy E objawia się:

  • neuropatią obwodową (zmianą lub utratą czucia, drętwieniem)
  • ataksją (zaburzeniami koordynacji ruchowej, utrudnionym wykonywaniem płynnie czynności)
  • uszkodzeniami mięśni
  • retinopatią, czyli uszkodzeniem siatkówki oka
  • osłabioną odpornością.

Witaminę E trudno jest przedawkować, jeśli stanowi ona składnik posiłków. Natomiast negatywne skutki może wywołać niekontrolowane i niewłaściwe przyjmowanie suplementów diety. Dlatego pamiętaj, aby suplementację uzgodnić z lekarzem.

Skąd ją czerpać?

Witamina E produkowana jest wyłącznie przez rośliny, a zwierzęta mogą ją jedynie magazynować. Największą jej ilość zawierają oleje roślinne i orzechy. Są one jednak wysokokaloryczne i używamy ich w posiłkach w niewielkich porcjach. Warzywa mają mniej witaminy E w 100 g niż oleje, ale możesz zjeść ich znacznie więcej w jednym posiłku. Dzięki temu są dla nas równie dobrym źródłem. Jakie sezonowe warzywa warto włączyć do diety?

  • Botwina

W 100 g jest 1,81 mg witaminy E, co stanowi 15% RWS (referencyjnej wartości spożycia).

  • Szpinak

W 100 g jest 1,88 mg witaminy E, co stanowi 15% RWS.

Pamiętaj, że witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego komponując posiłek, dodawaj do warzyw olej roślinny.

Jak wykorzystać witaminę E w wiosennych daniach?

Pstrąg z buraczkowym puree

Składniki:

  • pstrąg tęczowy (łososiowy) 1 porcja, 130 g
  • młode buraki z liśćmi 1 pęczek, 280 g
  • bulion warzywny 1 szklanka, 250 ml
  • cebula 1/2 sztuki, 50 g
  • olej rzepakowy 1 łyżka, 10 ml
  • szpinak 2 garście, 50 g
  • czosnek 1 ząbek, 5 g
  • cytryna 1/2 sztuki, 60 g
  • pieprz 1 szczypta, 1 g
  • papryka w proszku 1 szczypta, 1 g

Przepis

Rybę umyj i osusz. Wymieszaj sok z połówki cytryny, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Natrzyj rybę mieszanką i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Buraki umyj, obierz i pokrój w kostkę, a liście posiekaj. Ugotuj je w bulionie do miękkości. Podsmaż na oleju posiekaną cebulę. Buraki z liśćmi zmiksuj na gładkie puree z dodatkiem podsmażonej cebuli. Poszatkuj szpinak i podduś go na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości wody. Oprósz szpinak startą skórką z cytryny.

Ten i inne sezonowe przepisy znajdziesz w e-booku Wiosenne inspiracje z NFZ.