Owoce i warzywa to podstawa piramidy zdrowego żywienia. Natura zwłaszcza latem hojnie nas nimi obdarza. Wykorzystajmy to w naszej codziennej kuchni. Z zebranych truskawek przygotujmy lody, a z zerwanych malin pudding. Nie sięgajmy po gotowe słodycze. Zamiast nich wykorzystajmy owoce – dają mnóstwo możliwości na zrobienie świeżych i zdrowych deserów!
Zalety owoców
Owoce
- są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego
- zawierają dużo antyoksydantów takich jak witamina A, witamina C i witamina E
- zawarte w nich flawonoidy usuwają wolne rodniki, które powstają w organizmie w wyniku palenia papierosów, stresu, stanów zapalnych oraz wpływu zanieczyszczonego środowiska
- stanowią źródło zbawiennych kwasów, które potrafią zregenerować i odmłodzić skórę.
Popularne owoce i ich supermoce
Jabłka
- są bogatym źródłem pektyn, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy i zapobiegają zaparciom
- zawierają flawonoidy, czyli substancje o właściwościach prozdrowotnych, które chronią przed nowotworami i działają przeciwzapalnie
- wzmacniają układ odpornościowy, dzięki czemu jesteśmy mniej podatni na infekcje
- dostarczają witaminy C i P, które uszczelniają naczynia krwionośne.
Maliny
- zawierają spore ilości pektyn
- pomagają wrócić do zdrowia przy przeziębieniach i grypie, jeśli pijesz z nich sok
- obniżają gorączkę i wykazuje działanie przeciwzapalne dzięki zawartości kwasu salicylowego.
Truskawki
- zawierają składniki mineralne, np. fosfor, żelazo, wapń
- działają antyoksydacyjnie dzięki witaminom C i A
- wpływają korzystnie na wygląd skóry dzięki witaminom z grupy B
- poprawiają stan naczyń krwionośnych dzięki witaminie PP
- działają tonizująco na układ nerwowy dzięki magnezowi
- wzmacniają włosy dzięki manganowi.
Czarne porzeczki
- są bogate w witaminę C
- w 100 g znajduje się 181 mg witaminy C – to ponad 3 razy więcej niż w pomarańczach czy cytrynach
- garść czarnych porzeczek pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.