Funkcje witaminy C
Witamina C jest przeciwutleniaczem. To znaczy, że neutralizuje reaktywne formy tlenu (wolne rodniki). Wolne rodniki niszczą DNA komórek, co może prowadzić do rozwoju chorób nowotworowych, układu krążenia, układu pokarmowego, nerwowego i stawów. Poza tym witamina C:
- działa łagodząco i skraca czas trwania chorób górnych dróg oddechowych
- wspiera proces syntezy hormonów (np. adrenaliny, która mobilizuje organizm do szybkiego reagowania w przypadku zagrożenia)
- zwiększa przyswajanie żelaza i wapnia
- uczestniczy w produkcji kolagenu, który usprawnia procesy gojenia ran i urazów.
Objawy niedoboru witaminy C
Ponieważ witamina C pełni tak wiele istotnych funkcji w naszym organizmie, niewystarczająca jej ilość może prowadzić do konsekwencji, takich jak:
- osłabienie organizmu
- zwiększona podatność na infekcje
- zmniejszenie wydolności fizycznej
- trudniejsze gojenie się ran
- krwawienie z dziąseł
- ryzyko rozwoju niedokrwistości.
Pamiętaj też, że nie tylko niedobory witaminy C mogą być niebezpieczne. Zbyt duża ilość witaminy C może powodować powstawanie kamieni nerkowych oraz problemów żołądkowo-jelitowych. Suplementację zawsze konsultuj z lekarzem.
Gdzie jest jej najwięcej?
Nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć witaminy C. Żeby prawidłowo funkcjonować, musisz dostarczać odpowiednią jej ilość w posiłkach. Źródłem witaminy C są przede wszystkim warzywa i owoce. Niektórzy błędnie uważają, że najwięcej witaminy C znajduje się w cytrusach. Tymczasem równie dobrym albo nawet lepszym jej źródłem jest natka pietruszki, papryka czy kapusta.
- Natka pietruszki
W 100 g jest 177,7 mg witaminy C. Tyle samo ma 3,5 cytryny, co stanowi 222% RWS (referencyjnej wartości spożycia).
- Młoda kapusta biała
W 100 g jest 48 mg witaminy C. Tyle samo ma 1 cytryna, co stanowi 60% RWS.
Proste przepisy na wiosenne potrawy z witaminą C
Kapuśniak z młodej kapusty
Składniki:
- młoda kapusta 1/4 główki, 400 g
- ziemniaki 2 sztuki, 180 g
- marchew 2 sztuki, 100 g
- cebula dymka 2 sztuki, 40 g
- bulion warzywny 3 szklanki, 700 ml
- olej rzepakowy 1 łyżka, 10 ml
- sól, pieprz 1 szczypta, 1 g
- koperek 1 łyżeczka, 6 g
- natka pietruszki 1 łyżeczka, 6 g
Przepis
Warzywa umyj i osusz. Obraną marchew i ziemniaki pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki przepłucz. Z kapusty wykrój głąb i posiekaj ją na małe kawałki. W dużym garnku rozgrzej olej, podsmaż cebulę i marchew. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut, następnie dodaj kapustę i gotuj przez kolejne 5 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj przyprawy, drobno pokrojony koperek i natkę pietruszki.
Ten i inne sezonowe przepisy znajdziesz w e-booku Wiosenne inspiracje z NFZ