Lekarze i dietetycy rekomendują pacjentom dietę lekkostrawną w przebiegu wielu chorób, po zabiegach operacyjnych.. Celem tej diety jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych.
Lekkostrawne posiłki zaleca się osobom:
- z chorobami żołądka i jelit: wrzodami żołądka, dwunastnicy, chorobą Leśniowskiego-Crohna
- nieżytem żołądka, zapaleniem błony śluzowej jelit lub żołądka
- z chorobami przyzębia, np. parodontozą
- w trakcie leczenia nowotworów
- z chorobami infekcyjnymi, które przebiegają z gorączką
- po operacjach, szczególnie chirurgicznych – jeśli zaleci ją lekarz
- przygotowującym się do niektórych badań, np. przed kolonoskopią
- starszym, jeśli mają problemy z gryzieniem i trawieniem pokarmów.
Pamiętaj, że dietę lekkostrawną należy stosować pod kontrolą specjalistów – lekarza lub dietetyka.
Produkty zalecane na diecie lekkostrawnej
Do Twojego codziennego jadłospisu włączaj:
- dojrzałe delikatne warzywa i owoce, bez skóry i dużej ilości pestek
- oczyszczone „jasne” produkty zbożowe
- chude mięsa bez skóry: cielęcina, kurczak, indyk, królik
- produkty bez dużej ilości tłuszczu
- produkty świeże.
Pamiętaj o wypijaniu 1,5-2 litrów płynów dziennie, oprócz wody zawartej w posiłkach i produktach.
Ważne! Sprawdzaj, czy Twój organizm dobrze toleruje produkty zalecane. Jeśli zaobserwujesz dolegliwości po ich zjedzeniu, najlepiej wyklucz je z diety.
Ogranicz błonnik
Jeśli przechodzisz na dietę lekkostrawną, zwróć uwagę na ilość błonnika pokarmowego w posiłkach. Zaleca się, aby w diecie lekkostrawnej ograniczyć spożycie produktów wysokobłonnikowych – najlepiej 25 g na dobę. Dlatego unikaj produktów, takich jak:
- razowe i pełnoziarniste produkty zbożowe
- orzechy, nasiona i pestki
- surowe warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych.
Przyrządzenie posiłków a trawienie
Podczas stosowania diety lekkostrawnej Twój jadłospis powinien składać się z produktów delikatnych, odpowiednio przygotowanych, nieostrych i o kontrolowanej zawartości tłuszczu. Dlatego bardzo ważna jest metoda przygotowania posiłku i właściwe techniki kulinarne. Niektóre z nich powodują, że jedzenie jest ciężkostrawne i dłużej zalega w przewodzie pokarmowym. Dlatego unikaj potraw:
- smażonych na głębokim tłuszczu
- wędzonych
- peklowanych
- duszonych z obsmażaniem na głębokim tłuszczu
- pieczonych w dużej ilości tłuszczu
Najlepiej, aby Twoje posiłki były:
- gotowane w wodzie lub na parze
- duszone bez obsmażania
- pieczone w folii lub pergaminie.
Podczas doprawiania dań, ogranicz sól i wyeliminuj ostre przyprawy, takie jak pieprz, ocet czy ostra papryka. Pamiętaj, że Twoja dieta powinna być dopasowana indywidualnie do potrzeb organizmu. Nie u wszystkich te same składniki wywołują dolegliwości trawienne.
Kompozycja posiłków
Stosując dietę lekkostrawną, uwzględnij zasadę komponowania pełnowartościowych posiłków według Talerza Zdrowego Żywienia (link otwiera się w nowej karcie). Zadbaj o właściwe proporcje na talerzu między poszczególnymi grupami produktów spożywczych. Zwracaj uwagę, by w Twojej diecie znalazły się odpowiednie ilości makroskładników, witamin i składników mineralnych.
Praktyczne wskazówki
- Jedz częściej, ale w mniejszych ilościach. Dzięki temu składniki pokarmowe będą lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm.
- Zaplanuj 5-6 posiłków w ciągu dnia.
- Podawaj posiłki o umiarkowanej temperaturze. Potrawy bardzo gorące lub zimne mogą podrażnić przewód pokarmowy.
- Ostatni posiłek zjedz najpóźniej 2 godziny przed pójściem spać.
Przepisy na zdrowe posiłki, które nie obciążą Twojego przewodu pokarmowego oraz rady dotyczące zdrowego odżywiania w okresie rekonwalescencji, znajdziesz w e-booku Dieta lekkostrawna.