zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Dieta lekkostrawna - co o niej wiesz

Dieta lekkostrawna powinna dostarczać Ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych i jednocześnie w jak najmniejszym stopniu obciążać przewód pokarmowy trawieniem.

Dieta w chorobie

Lekarze i dietetycy rekomendują pacjentom dietę lekkostrawną w przebiegu wielu chorób, po zabiegach operacyjnych.. Celem tej diety jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych.

Lekkostrawne posiłki zaleca się osobom:

  • z chorobami żołądka i jelit: wrzodami żołądka, dwunastnicy, chorobą Leśniowskiego-Crohna
  • nieżytem żołądka, zapaleniem błony śluzowej jelit lub żołądka
  • z chorobami przyzębia, np. parodontozą
  • w trakcie leczenia nowotworów
  • z chorobami infekcyjnymi, które przebiegają z gorączką
  • po operacjach, szczególnie chirurgicznych – jeśli zaleci ją lekarz
  • przygotowującym się do niektórych badań, np. przed kolonoskopią
  • starszym, jeśli mają problemy z gryzieniem i trawieniem pokarmów.

Pamiętaj, że dietę lekkostrawną należy stosować pod kontrolą specjalistów – lekarza lub dietetyka.

Produkty zalecane na diecie lekkostrawnej

Do Twojego codziennego jadłospisu włączaj:

  • dojrzałe delikatne warzywa i owoce, bez skóry i dużej ilości pestek
  • oczyszczone „jasne” produkty zbożowe
  • chude mięsa bez skóry: cielęcina, kurczak, indyk, królik
  • produkty bez dużej ilości tłuszczu
  • produkty świeże.

Pamiętaj o wypijaniu 1,5-2 litrów płynów dziennie, oprócz wody zawartej w posiłkach i produktach.

Ważne! Sprawdzaj, czy Twój organizm dobrze toleruje produkty zalecane. Jeśli zaobserwujesz dolegliwości po ich zjedzeniu, najlepiej wyklucz je z diety.

Ogranicz błonnik

Jeśli przechodzisz na dietę lekkostrawną, zwróć uwagę na ilość błonnika pokarmowego w posiłkach. Zaleca się, aby w diecie lekkostrawnej ograniczyć spożycie produktów wysokobłonnikowych ­­­– najlepiej 25 g na dobę. Dlatego unikaj produktów, takich jak:

  • razowe i pełnoziarniste produkty zbożowe
  • orzechy, nasiona i pestki
  • surowe warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych.

Przyrządzenie posiłków a trawienie

Podczas stosowania diety lekkostrawnej Twój jadłospis powinien składać się z produktów delikatnych, odpowiednio przygotowanych, nieostrych i o kontrolowanej zawartości tłuszczu. Dlatego bardzo ważna jest metoda przygotowania posiłku i właściwe techniki kulinarne. Niektóre z nich powodują, że jedzenie jest ciężkostrawne i dłużej zalega w przewodzie pokarmowym. Dlatego unikaj potraw:

  • smażonych na głębokim tłuszczu
  • wędzonych
  • peklowanych
  • duszonych z obsmażaniem na głębokim tłuszczu
  • pieczonych w dużej ilości tłuszczu
  •  

Najlepiej, aby Twoje posiłki były:

  • gotowane w wodzie lub na parze
  • duszone bez obsmażania
  • pieczone w folii lub pergaminie.

Podczas doprawiania dań, ogranicz sól i wyeliminuj ostre przyprawy, takie jak pieprz, ocet czy ostra papryka. Pamiętaj, że Twoja dieta powinna być dopasowana indywidualnie do potrzeb organizmu. Nie u wszystkich te same składniki wywołują dolegliwości trawienne.

Kompozycja posiłków

Stosując dietę lekkostrawną, uwzględnij zasadę komponowania pełnowartościowych posiłków według Talerza Zdrowego Żywienia (link otwiera się w nowej karcie). Zadbaj o właściwe proporcje na talerzu między poszczególnymi grupami produktów spożywczych. Zwracaj uwagę, by w Twojej diecie znalazły się odpowiednie ilości makroskładników, witamin i składników mineralnych.

Praktyczne wskazówki

  • Jedz częściej, ale w mniejszych ilościach. Dzięki temu składniki pokarmowe będą lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm.
  • Zaplanuj 5-6 posiłków w ciągu dnia.
  • Podawaj posiłki o umiarkowanej temperaturze. Potrawy bardzo gorące lub zimne mogą podrażnić przewód pokarmowy.
  • Ostatni posiłek zjedz najpóźniej 2 godziny przed pójściem spać.

Przepisy na zdrowe posiłki, które nie obciążą Twojego przewodu pokarmowego oraz rady dotyczące zdrowego odżywiania w okresie rekonwalescencji, znajdziesz w e-booku Dieta lekkostrawna.

Używamy cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.