zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Dieta pomaga w chorobie refluksowej przełyku

Refluks przełyku jest najczęściej występującą chorobą przewodu pokarmowego. Co można zrobić, żeby poprawić komfort życia? Jaka dieta będzie odpowiednia w chorobie?

Dieta w chorobie

Choroba refluksowa przełyku (potocznie refluks) to stan, w którym nieprawidłowo zrzucana jest  treści żołądka do przełyku. Razem z połkniętym pokarmem do przełyku cofa się wytwarzany w żołądku kwas solny i enzymy trawienne. To wywołuje pieczenie, czyli zgagę. Kwaśna treść żołądkowa drażni przełyk. Powoduje to uciążliwe objawy lub powikłania.

Objawy choroby refluksowej przełyku

Typowe objawy to:

  • zgaga, pieczenie za mostkiem
  • puste, kwaśne odbijanie
  • uczucie cofania się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, a nawet do jamy ustnej
  • bóle górnej części brzucha.

Objawy nasilają się szczególnie po obfitych posiłkach, położeniu na wznak, przy pochylaniu się, parciu i w trakcie wysiłku fizycznego. 
Wśród mniej charakterystycznych objawów choroby refluksowej przełyku wymienia się m.in.:

  • nadżerki zębów - utrata prawidłowej struktury zębów (przez drażnienie kwaśną treścią żołądkową)
  • poranną chrypę
  • ból w klatce piersiowej
  • suchy kaszel lub świszczący oddech
  • uczucie „klusek” w gardle
  • nawracające zapalenie ucha środkowego.

Czasami możesz nie mieć podobnych objawów lub są one mniej wyraźne, ale lekarz wykrywa przypadkiem tę chorobę podczas badań. Nie lekceważ tego i stosuj zalecenia lekarza, w tym odpowiednią dietę, aby nie dopuścić do rozwoju choroby.

Przyczyny choroby refluksowej przełyku

U zdrowego człowieka podczas połykania rozkurcza się mięsień położony między przełykiem a żołądkiem – tzw. dolny zwieracz przełyku. Umożliwia to przejście pokarmu do żołądka. Potem mięsień szybko się kurczy – dzięki temu zapobiega wracaniu pokarmu i soku żołądkowego do przełyku. 


Jeśli dolny zwieracz przełyku jest niewydolny lub kurczy się nieprawidłowo, to składniki soku żołądkowego mogą cofać się do przełyku wywołując refluks żołądkowo-przełykowy. 


Rozwojowi choroby refluksowej przełyku sprzyjają:

  • przepuklina przełyku
  • zaburzenia opróżniania żołądka
  • zaburzenia funkcjonowania dolnego zwieracza przełyku
  • stosowanie niektórych leków, np. doustnych środków antykoncepcyjnych, środków przyjmowanych w chorobach serca, nadciśnieniu tętniczym
  • występowanie niektórych chorób przewlekłych – cukrzycy, twardziny, zaburzeń hormonalnych
  • otyłość
  • nieprawidłowa dieta
  • zaburzenia snu
  • palenie papierosów
  • nadużywanie alkoholu
  • stres
  • siedzący tryb życia
  • intensywny wysiłek fizyczny.

Rodzaje choroby

Choroba refluksowa przełyku może mieć postać:

  • nienadżerkową – bez zmian zapalnych w przełyku (występuje częściej)
  • refluksowego zapalenia przełyku – z nadżerkami (uszkodzeniami) w błonie śluzowej przełyku.

Powikłania choroby refluksowej przełyku

Cofanie się treści pokarmowej nie jest obojętne dla organizmu. Wraz z treścią pokarmową do przełyku trafiają m.in. enzymy trawienne, które nie powinny się w nim znaleźć. Mogą one podrażniać przełyk. Nieleczona choroba refluksowa przełyku prowadzi do stanu zapalnego, a w konsekwencji może przyczynić się do:

  • zwężenia przełyku uniemożliwiającego połykanie pokarmów
  • przełyku Baretta, który polega na powstaniu nieprawidłowej tkanki (nabłonka) w przełyku – stan przedrakowy
  • raka przełyku.

Diagnostyka i leczenie

Choroba refluksowa przełyku jest przewlekła i jej leczenie często trwa przez całe życie. Chorobę diagnozuje lekarz na podstawie wywiadu zdrowotnego i oceny typowych objawów. Lekarz może również zalecić pogłębioną diagnostykę i wykonanie specjalistycznych badań, np. gastroskopii. To badanie endoskopowe – giętki aparat jest wsuwany do gardła, potem do przełyku, żołądka i dwunastnicy. Pozwala na pobranie wycinków do dalszych badań.

W leczeniu choroby ważna jest zmiana stylu życia i przyjmowanie leków. Lekarz w określonych przypadkach może zalecić leczenie chirurgiczne. 

Styl życia w chorobie

Masz stwierdzony refluks? Oprócz tradycyjnego leczenia powinieneś zmienić styl życia.

  • Zadbaj o prawidłową masę ciała.
  • Unieś wezgłowie łóżka w trakcie leżenia, snu. Nie leż „na płasko”.
  • Staraj się unikać pozycji leżącej, schylania i wysiłku fizycznego bezpośrednio, a najlepiej do około 3 godzin po spożyciu posiłku.
  • Jeśli odpoczywasz w pozycji leżącej, to staraj się leżeć na lewym boku. Pozycja na prawym boku sprzyja przemieszczaniu się treści żołądka do przełyku.
  • Ostatni posiłek zjedz najpóźniej 3 godziny przed snem.
  • Unikaj noszenia obcisłych ubrań.
  • Unikaj spożywania alkoholu.
  • Zaprzestań palenia papierosów.
  • Wprowadź umiarkowaną, regularną aktywność fizyczną, np. spacery, jogging, pływanie rekreacyjne. Pamiętaj o unikaniu aktywności fizycznej wymagającej częstego schylania się. 

Dieta w chorobie refluksowej przełyku

Objawy choroby często pojawiają się po posiłkach. Stosowanie odpowiedniej diety wspomaga terapię choroby: 

  • jedz 3-5 posiłków dziennie – w zależności od samopoczucia i występowania objawów, może być konieczna zmiana liczby posiłków
  • zadbaj o regularność posiłków i nie pomijaj śniadań – nieregularne posiłki mogą zwiększyć ryzyko pojawienia się objawów
  • staraj się jeść mniejsze porcje – większe posiłki mogą wywołać i wydłużyć czas trwania objawów
  • posiłki jedz powoli, w spokojnej atmosferze – unikniesz połykania nadmiernej ilości powietrza i zmniejszysz ryzyko pojawienia się dolegliwości
  • unikaj bardzo gorących posiłków i napoi – podrażniają przełyk
  • nie popijaj w trakcie i bezpośrednio po posiłkach – zwiększa to objętość żołądka i podwyższa jego ciśnienie. Sprzyja to nasileniu objawów refluksu. Pij wodę między posiłkami. 

Produkty refluksogenne

To produkty, które wywołują objawy i dolegliwości choroby refluksowej przełyku. Najczęściej zalicza się do nich: 

  • produkty i potrawy tłuste, smażone, kwaśne, pikantne
  • sok pomarańczowy i grejpfrutowy
  • pomidory i przetwory pomidorowe
  • produkty cukiernicze i czekoladowe
  • kawę
  • napoje i produkty z dodatkiem mięty, takie jak miętowa guma do żucia
  • napoje gazowane
  • alkohol.

Pojawienie lub nasilenie się objawów mogą wywołać u Ciebie inne produkty. Jest to kwestia indywidualna.

Uwaga! Przy stwierdzonej chorobie refluksowej przełyku:

  • dieta powinna być dobierana indywidulnie
  • dieta nie wymaga eliminacji wszystkich wymienionych produktów – co u jednej osoby wywołuje objawy, u innej nie musi. Może obrany pomidor Tobie nie zaszkodzi i będziesz go tolerował?
  • zapisuj, po których produktach występują lub nasilają się objawy choroby – skorzystaj z dzienniczka żywieniowego dostępnego na portalu Diety NFZ.
  • wykluczenie jakichkolwiek produktów skonsultuj z dietetykiem i lekarzem. 

Więcej o żywieniu w chorobie refluksowej przełyku dowiesz się z publikacji Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego Zalecenia żywieniowe w chorobie refluksowej przełyku.

Używamy cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.