„Kolacja dla serca” to specjalne menu na dzień zakochanych, w którym znajdziesz łatwe przepisy na zdrowe i oryginalne przystawki, dania główne i desery. Oddzielne menu przygotowaliśmy dla osób jedzących dania mięsne i dla wegetarian. Wszystkie propozycje zawierają cenne dla serca składniki odżywcze, m.in. witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy i kwasy tłuszczowe omega-3.
Słuchaj swojego serca
Droga do serca wiedzie przez żołądek nie tylko w przenośni. Możesz zadbać o swoje serce, pamiętając o kilku prostych zasadach zdrowego odżywiania.
- Jedz dużo różnokolorowych warzyw i owoców. Są źródłem cennych witamin, składników mineralnych i błonnika oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób krążenia. Są szczególnie bogate w potas, który obniża ciśnienie krwi. Warzywa i owoce możesz jeść na surowo, gotowane lub pieczone. Jesienią i zimą wybieraj mrożonki, ponieważ zachowują wartość odżywczą zbliżoną do świeżych produktów.
- Wybieraj produkty z pełnego przemiału. Pełnoziarniste pieczywo, mąki i makaron są źródłem m.in. błonnika, witamin z grupy B, cynku, czy magnezu. Jeśli włączysz je do codziennej diety, możesz zapobiec chorobom sercowo-naczyniowym.
- Wybieraj korzystne źródła białka. Białko zwierzęce częściowo zastępuj białkiem pochodzenia roślinnego. Znajdziesz je w nasionach roślin strączkowych np. w soczewicy. Jeśli jesz mięso, wybieraj chude i nieprzetworzone produkty.
- Jedz regularnie ryby, co najmniej 2 porcje tygodniowo. Szczególnie tłuste ryby są źródłem kwasów omega-3, które działają m.in. przeciwzapalnie, zapobiegają powstawaniu zakrzepów, czy chronią przed niedokrwieniem mięśnia sercowego.
- Zamień pełnotłuste produkty mleczne na niskotłuszczowe. Pełnotłuste produkty mleczne zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają chorobom układu krążenia.
- Wybieraj zdrowe tłuszcze, takie jak oleje roślinne z wyjątkiem olejów tropikalnych (oleju palmowego i kokosowego), nasiona, pestki, orzechy i awokado. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Jeśli zamienisz w diecie nasycone kwasy tłuszczowe na nienasycone, możesz obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL.
- Zamiast smażenia posiłków wybieraj gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie lub duszenie bez obsmażania. Dzięki temu ograniczysz ilość tłuszczu w posiłku.
NFZ promuje zdrowe nawyki
Specjalne menu dostępne jest pod linkiem Kolacja dla serca (pdf).
Więcej o zdrowych nawykach i dietach dla osób z chorobami przewlekłymi znajdziesz w:
-
- e-bookach z inspiracjami na zdrowe potrawy
- planach żywieniowych opartych na diecie DASH (ang. Dietary Approaches to Stop Hypertension –dieta w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia)
- filmach, quizach i innych artykułach z poradami żywieniowymi i przepisami.