zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Produkty zbożowe – dlaczego są ważne w diecie dzieci i młodzieży

Kiedy młodzi ludzie intensywnie rosną, w ich posiłkach nie powinno zabraknąć składników dostarczających im energii. W diecie największym jej źródłem powinny być węglowodany. Znajdziemy je przede wszystkim w produktach zbożowych, a także w warzywach i owocach.

Ciąża i dziecko

Źródło witamin i składników mineralnych

W ziarnach zbóż najwięcej substancji odżywczych znajduje się tuż pod zewnętrzną warstwą ziarna – okrywą owocowo-nasienną. To tam jest najwięcej witamin i składników mineralnych. Dlatego wybierając produkty zbożowe dla Twojego dziecka, zwróć uwagę na to, aby były to przede wszystkim produkty pełnoziarniste.

Są one bogate w:

  • witaminy z grupy B
  • selen
  • fosfor
  • magnez
  • kwas foliowy
  •  cynk
  •  żelazo.

W pełnoziarnistych produktach zbożowych znajduje się więcej błonnika pokarmowego niż w produktach przetworzonych, z jasnej mąki. Błonnik wspomaga pracę jelit i wspiera profilaktykę cukrzycy.

Błonnik w diecie dzieci i młodzieży

Aktualne normy żywienia człowieka określają zalecane dzienne spożycie błonnika w zależności od wieku. Młodsze dzieci potrzebują go mniej niż starsze. Błonnik to ta część rośliny, która nie ulega trawieniu ani wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu reguluje pracę jelit. Jego głównym źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe, surowe warzywa i owoce (najlepiej z jadalną skórką), a także rośliny strączkowe i orzechy.

Dieta bogata w błonnik:

  • zwiększa uczucie sytości po posiłku, przeciwdziała rozwojowi nadwagi i otyłości
  • zapobiega zaparciom
  • stymuluje namnażanie w jelitach korzystnych dla zdrowia bakterii
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.

Zapotrzebowanie na błonnik

Tabelka poniżej obrazuje zakres norm dziennego spożycia błonnika w poszczególnych grupach wiekowych

Grupa/wiek (lata) Błonnik – wystarczające spożycie (g/dobę)

Dzieci

1-3

4-6

7-9

 

10

14

16

Chłopcy

10-15

16-18

 

19

21

Dziewczęta

10-15

16-18

 

19

21

Zboża w codziennym jadłospisie dzieci i młodzieży

Pełnowartościowe źródła węglowodanów zapewniają Twojemu dziecku nie tylko prawidłowy wzrost i rozwój, ale również wspomagają koncentrację i stanowią źródło energii. Ponieważ pełnoziarniste produkty zbożowe wolniej się trawią i wchłaniają, to zapewniają stopniowe, długotrwałe uwalnianie energii. Zadbaj więc o to, aby dieta Twojego dziecka była bogata w wartościowe produkty zbożowe i jak najbardziej urozmaicona. Dlatego w każdym głównym posiłku powinny być obecne węglowodany.

Produkty zbożowe, które warto wybierać

  • chleb z mąki pełnoziarnistej
  • bułki pełnoziarniste – graham, żytnie
  • mąka pełnoziarnista np. do przygotowania naleśników
  • kasze: gryczana, owsiana, jaglana, bulgur
  • ryż brązowy
  • makaron z mąki pełnoziarnistej
  • płatki owsiane, gryczane, żytnie.

Pełnowartościowe posiłki bogate w błonnik z pełnoziarnistych produktów zbożowych:

  • owsianka na mleku z płatków owsianych górskich ze świeżymi owocami i orzechami
  • kanapki z pieczywa razowego z pastą z fasoli
  • bułka grahamka z sałatą, szynką i plastrami rzodkiewki, posypana nasionami słonecznika
  • kaszotto z kaszy gryczanej z warzywami i cieciorką
  • makaron pełnoziarnisty z kurczakiem w sosie pomidorowo-warzywnym
  • ciastka z płatków owsianych z bananem.
Używamy cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.