Święta to czas pełen magii, aromatu goździków i pomarańczy. Świąteczny posiłek może być zdrowy i nie burzyć diety! 12 tradycyjnych potraw można przyrządzić smacznie i zdrowo. Zadbaj o dobre samopoczucie podczas świąt, a także po nich.
Co warto, czego unikać
Mimo że wszystkie świąteczne dania pięknie pachną, smakują i cieszą oko, nie przejadaj się. Pamiętaj o zasadach zdrowego żywienia. Przyrządzając posiłki, skorzystaj z prostych sposobów, by były one lżejsze i bardziej służyły zdrowiu:
- unikaj panierki
- nie zabielaj zupy
- ogranicz ilość soli
- piecz ciasto bez spodu
- używaj do wypieków pełnoziarnistej mąki
- zwiększ ilość warzyw w posiłkach.
Pamiętaj też o owocach. W grudniu cytrusy są łatwo dostępne. W krajach śródziemnomorskich trwa czas zbiorów, dlatego właśnie w tym okresie są pełnowartościowe i świeże.
Świąteczne przyprawy
Duże znaczenie mają przyprawy takie jak:
- goździki dodawane do pierniczków i kompotu, poza wspaniałym zapachem, mają szereg innych dobroczynnych właściwości:
- wspomagają układ trawienny
- mają działanie przeciwbólowe i odkażające
- cynamon to przyprawa chętnie stosowana w kuchni zimowej,
- rozgrzewa i pobudza krążenie
- wspomaga trawienie
- obniża ciśnienie krwi
- imbir to przyprawa korzenna, nieodłączny składnik tradycyjnego piernika
- działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo
- działa odkażająco
- obniża cieśnie tętnicze
- rozrzedza krew
- wspomaga układ trawienny.
Przepisy na świąteczne dania
Nie musisz rezygnować ze świątecznych smaków, aby podać wigilijną wieczerzę w odświeżonej odsłonie. Skorzystaj z naszych przepisów.
Pieczony karp na zielono
Składniki
- karp filet, 450 g
- szpinak świeży, 200 g
- oliwa z oliwek, 2 łyżki
- czosnek ząbek, 5 g
- rozmaryn świeży, gałązka
- sól niskosodowa jodowana, szczypta
- pieprz mielony, szczypta
- gałka muszkatołowa, szczypta.
Wykonanie
Natrzyj kawałki karpia oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (pół ząbka). Karpia z gałązką rozmarynu zawiń w folię aluminiową. Piecz w pierniku nagrzanym do 180 stopni przez 30–40 minut. W tym czasie przygotuj szpinak. Przełóż szpinak na patelnię z łyżką oliwy i odrobiną wody. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (pół ząbka) i duś przez chwilę. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gotowego karpia wyjmij z folii. Na wierzchu ryby połóż duszony szpinak. Opcjonalnie danie można podawać z ziemniakami (pieczonymi w piekarniku razem z rybą lub gotowanymi w wodzie).
Kolorowy pasztet z ciecierzycy
Składniki
- ciecierzyca sucha, 360 g
- cebula czerwona, 4 średnie sztuki
- jajo kurze L, sztuka
- olej, łyżka
- suszone pomidory, 10 sztuk
- natka pietruszki, pęczek
- bułka tarta, łyżka
- siemię lniane mielone, 2 łyżki
- papryka ostra mielona, szczypta
- pieprz czarny mielony, szczypta
- pieprz ziołowy mielony, szczypta
- sól niskosodowa jodowana, szczypta
- bazylia suszona, szczypta.
Wykonanie
Ciecierzycę mocz w zimnej wodzie przez 12 godzin, następnie ugotuj ją do miękkości (ok. 80 minut). Ugotowaną ciecierzycę zmiksuj lub zblenduj na gładką masę. Suszone pomidory przepłucz wodą i zalej na kilka minut wrzątkiem (aby zmiękły). Możesz też użyć pomidorów z zalewy, wtedy pomiń ten krok. Posiekaj natkę pietruszki. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj ją do ciecierzycy. Następnie dodaj drobno pokrojone, suszone pomidory, natkę pietruszki, siemię lniane i przyprawy. Tak przygotowany pasztet przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Świąteczny piernik z czerwoną fasolą i bakaliami
Składniki
- mąka pszenna pełnoziarnista, 200 g
- mąka pszenna zwykła, 70 g
- fasola czerwona z puszki, 240 g
- jajo kurze S, 3 sztuki
- mleko 2% tłuszczu, 180 ml
- miód, 3 łyżki
- kakao naturalne, 2 łyżki
- powidła śliwkowe bez dodatku cukru, 2 łyżki
- rodzynki, 2 łyżki
- śliwka suszona, 5 sztuk
- soda oczyszczona, łyżeczka
- cynamon, łyżeczka
- gałka muszkatołowa, łyżeczka
- imbir, pół łyżeczki
- kardamon, pół łyżeczki
- goździki mielone, pół łyżeczki.
Wykonanie
W wysokim naczyniu zblenduj fasolę, jajka, mleko, miód oraz powidła. Do osobnej miski wsyp suche składniki i wymieszaj je ze sobą (mąki, przyprawy, sodę, kakao i bakalie). Dodaj do nich wcześniej przygotowaną masę płynną. Następnie dokładnie wymieszaj całość, przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz około 60 min do tzw. „suchego patyczka”.
Więcej przepisów na dania idealne na chłodne dni znajdziesz w e-booku „Kuchenne inspiracje z NFZ. Zima”.