Zmiany trądzikowe pojawiające się na twarzy skonsultuj z lekarzem dermatologiem. To on ustali najlepsze dla Ciebie postępowanie lecznicze. Pamiętaj jednak, że nieodpowiednia dieta może pogłębić Twoje problemy ze skórą lub nawet przyczynić się do ich powstania. Odpowiednia – będzie wspierać proces leczenia.
Ważne substancje – witaminy i mikroelementy
Pozytywny wpływ na skórę ma żywność zwierająca dużo witamin i mikroelementów. Korzystne są zwłaszcza:
- witaminy
- A oraz beta-karoten – odpowiada za normalizację wydzielania łoju oraz nawilżenie skóry, wpływa na jej koloryt
- D – odpowiada za produkcję serbum, hamuje namnażanie się bakterii
- E – wspomaga nawilżenie skóry, łagodzi stany zapalne towarzyszące trądzikowym zmianom
- C – wspomaga produkcję kolagenu oraz usuwanie przebarwień na skórze towarzyszących trądzikowym zmianom
- mikroelementy
- selen – działa antyseptycznie, przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, rozpuszcza zrogowaciałą warstwę naskórka, wpływa na elastyczność skóry
- cynk – hamuje wzrost i namnażanie się bakterii odpowiedzialnej za stan zapalny skóry, wspomaga leczenie łojotoku
- magnez – wpływa na równowagę hormonalną związaną z trądzikiem.
Produkty, które poprawiają kondycję skóry
Prawidłowo zbilansowana dieta dostarcza skórze odpowiednich ilości witamin i mikroelementów. Żeby tak się stało, jedz:
- orzechy, pestki dyni, słonecznik – źródło witaminy E
- czarną porzeczkę, paprykę, truskawki – źródło witaminy C
- marchewkę, bataty – źródło witaminy A i beta-karoten
- ryby, czosnek, produkty zbożowe – źródło selenu
- szpinak, jagody – chronią przed działaniem wolnych rodników, które mogą uszkadzać skórę
- łososia i orzechy – źródło kwasów omega-3, które zmniejszają stan zapalny oraz łagodzą wypryski
- figi, brązowy ryż, karczochy – źródło magnezu.
Dla zdrowej skóry odpowiednio nawadniaj organizm – pij 2–2,5 litra płynów dziennie, głównie wody i zielonej herbaty. Dbaj także o aktywność fizyczną.
Produkty, które pogarszają kondycję skóry
Unikaj produktów, których spożycie może pogorszyć stan skóry trądzikowej. Są to:
- produkty wysokoprzetworzone
- czekolada, słodycze
- produkty o wysokim indeksie glikemicznym (IG)
- napoje słodzone
- żywność typu fast food
- cukier i produkty o wysokiej zawartości cukru
- mleko (wpływ stosowania tego produktu powinien być ustalany indywidualnie dla każdego pacjenta).
Więcej informacji o diecie w leczeniu trądziku w e-booku Dieta w leczeniu trądziku. Są tam również gotowe przepisy na smaczne śniadania, obiady, desery i kolacje.