zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Dieta w AZS - najważniejsze zalecenia dietetyczne

AZS to atopowe zapalenie skóry. Jak się objawia? Czy dieta ma wpływ na tę chorobę?

Dieta w chorobie

Czym jest atopowe zapalenie skóry (AZS)?

AZS  to przewlekła, niezakaźna choroba zapalna skóry, której pierwsze symptomy mogą pojawić się już we wczesnym dzieciństwie. U ponad 85% osób chorych pierwsze objawy pojawiają się do 5 roku życia. Objawy AZS mogą utrzymywać się przez całe życie, nasilając się w okresach zaostrzeń i słabnąc w czasie remisji.

Jak objawia się AZS?

Charakterystycznymi objawami AZS są:

  • zaczerwienienie
  • silny świąd i suchość skóry 
  • zapalne wypryski, złuszczanie się skóry i zmiany liszajowate, które pojawiają się w ostrej fazie choroby.

Zmiany skórne pojawiają się najczęściej w miejscach, takich jak zgięcia łokciowe i kolanowe oraz skóra twarzy i szyi, ale mogą również obejmować obszar całego ciała. 

Przyczyny AZS

Na wystąpienie i rozwój choroby wpływa bardzo wiele czynników – nie wszystkie jednak są znane. Bezpośrednią przyczyną AZS jest naturalne uszkodzenie bariery naskórka, na które mają wpływ czynniki:

  • genetyczne
  • immunologiczne
  • środowiskowe. 

Wpływ na rozwój atopowego zapalenia skóry może mieć także współwystępowanie alergii pokarmowej lub astmy oskrzelowej. 

Co nasila AZS?

Objawy AZS zaostrza:

  • silny stres
  • nadwaga i otyłość
  • niekorzystne czynniki klimatyczne, zanieczyszczenie powietrza
  • szorstkie tkaniny noszone blisko skóry
  • drażniące, perfumowane preparaty do higieny skóry
  • stosowanie używek.

Nasilenie się objawów choroby może mieć bardzo indywidualny charakter i zależeć od wielu czynników, takich jak:

  • stopnień zaawansowania schorzenia
  • współistniejące nietolerancje i alergie
  • zdolności obronne układu odpornościowego.

Jak powinna wyglądać dieta w AZS

Dieta dla chorych na AZS powinna być dobierana indywidualnie. A chorzy na to schorzenie powinni obserwować, jak ich organizm reaguje na zjedzone produkty. 

Jeśli masz AZS, obserwuj swój organizm, szczególnie jeśli zjesz:

  • orzechy (zwłaszcza ziemne i laskowe)
  • ryby i owoce morza
  • jaja
  • białka mleka krowiego
  • produkty na bazie soi
  • produkty pszenne.

Jeśli po zjedzeniu jakiegoś produktu zauważysz, że Twoje AZS się nasiliło, skonsultuj się z lekarzem alergologiem. Lekarz zbada Cię i jeśli będzie taka potrzeba, zleci testy alergologiczne. Dopiero ich wynik może być wskazaniem do stosowania przez dłuższy czas diety eliminującej dany składnik spożywczy.

Produkty i składniki pomocne w walce z AZS

Odpowiednio zbilansowana dieta może pomóc w:

  • łagodzeniu objawów i znacznie poprawić stan Twojej skóry
  • odbudowie bariery ochronnej naskórka
  • hamowaniu stanów zapalnych i wspieraniu układu odpornościowego.

Składniki, które mogą Ci pomóc w AZS to przede wszystkim:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe, a w szczególności kwasy tłuszczowe omega-3. Znajdziesz je przede wszystkim w tłustych rybach morskich pochodzących z bezpiecznego źródła (np. śledź, łosoś, makrela, halibut), oleju lnianym, oliwie z oliwek, nasionach słonecznika, siemieniu lnianym, pestkach dyni, orzechach włoskich i migdałach.

Nienasycone kwasy tłuszczowe wykazują silne działanie przeciwzapalne, poprawiają nawilżenie i elastyczność skóry, wspomagają przywracanie funkcji ochronnych skóry.

  • naturalne antyoksydanty, które znajdziesz w świeżych, sezonowych warzywach i owocach, w szczególności w owocach jagodowych, cytrusach, a także zielonych i pomarańczowych warzywach.

Naturalne antyoksydanty hamują stany zapalne organizmu wywołane przez szkodliwe wolne rodniki, wpływają na poprawę stanu skóry, wzmacniają układ odpornościowy organizmu.

  • witamina D, której źródłem są przede wszystkim ryby morskie, a także żółtka jaj, mleko

Witamina D silnie wpływa na kształtowanie systemu odpornościowego, a tym samym zmniejsza podatność skóry na szkodliwe czynniki zewnętrzne i drobnoustroje. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór tej witaminy, dlatego należy konsultować z lekarzem jej ewentualną suplementację.

  • prebiotyki (rozpuszczalne w wodzie frakcje błonnika pokarmowego), które znajdziesz w czosnku, szparagach, cebuli, cykorii, pomidorze

Prebiotyki wspierają zachowanie równowagi mikroflory bakteryjnej jelit, wzmacniając tym samym barierę ochronną skóry.

  • probiotyki, których źródłem są fermentowane produkty mleczne (kefir, maślanka, jogurt naturalny).

Probiotyki dostarczają cennych bakterii probiotycznych wspomagających pracę jelit i układu odpornościowego. Warto włączyć je do diety, jedząc odpowiednie produkty. Ewentualna suplementacja powinna być zawsze konsultowana z lekarzem.

Produkty i składniki pomocne w walce z AZS

Objawy AZS mogą się nasilić po zjedzeniu niektórych produktów spożywczych, zwłaszcza jeśli jesz je regularnie.

Unikaj przede wszystkim:

  • dużych ilości cukru – ciast, batonów, cukierków, słodzonych napojów, dosładzanych płatków śniadaniowych
  • żywności przetworzonej – fast foodów, przekąsek typu chipsy, paluszki, dań typu instant
  • żywności bogatej w prozapalne nasycone kwasy tłuszczowe – tłustych mięs, wędlin, tłustych serów, śmietanki, masła, smalcu
  • dużych ilości produktów pszennych – produktów z mąki pszennej, produktów cukierniczych.