zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Składniki odżywcze – jak ich nie tracić podczas gotowania

Jakie składniki odżywcze znajdują się w jedzeniu? Jak prawidłowo przygotowywać posiłki, by ich nie tracić?

Zdrowe nawyki

Jakie składniki odżywcze są w posiłku

Białka 

  • są głównym składnikiem strukturalnym i funkcjonalnym każdej komórki ciała człowieka
  • są niezbędne do rozwoju młodych organizmów
  • wchodzą w skład wielu układów enzymatycznych
  • regulują szereg procesów metabolicznych
  • mają udział w procesach odporności organizmu
  • pełnią funkcje transportujące
  • biorą też udział w naprawie tkanek.

Węglowodany

  • pełnią w organizmie człowieka wiele funkcji znaczących dla życia i zdrowia
  • są przede wszystkim głównym substratem energetycznym stanowiącym źródło energii w procesach utleniania komórkowego
  • pełnią również funkcję zapasową (glukoza zmagazynowana jako glikogen w mięśniach oraz wątrobie).

Tłuszcze

  • stanowią materiał budulcowy oraz źródło energii dla organizmu
  • biorą udział w procesach zachodzących w ciele człowieka
  • wspierają układ nerwowy
  • pełnią rolę ochronną dla narządów wewnętrznych
  • są niezbędne dla prawidłowego przyswajania witamin A, D, E i K.

Woda

  • reguluje gospodarkę elektrolitową
  • poprawia trawienie
  • jest materiałem budulcowym
  • transportuje różne związki
  • usuwa toksyny i niepotrzebne substancje z naszego organizmu
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie nerek i układu moczowego
  • reguluje temperaturę ciała.

Składniki mineralne

  • są budulcem kości, zębów, skóry i włosów
  • są składnikiem związków w procesach metabolicznych
  • regulują gospodarkę wodno-elektrolitową
  • utrzymują równowagę kwasowo-zasadową.

Witaminy

  • nie dostarczają energii ani nie są składnikiem budulcowym
  • są niezbędne do zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jak produkty tracą składniki odżywcze

O wartości odżywczej posiłku decydują wszystkie czynności, którym poddasz produkty spożywcze – od momentu ich zakupu, aż do chwili podania gotowej potrawy na stół. Jedzenie traci składniki odżywcze pod wpływem czynników zewnętrznych, m.in.

  • światła
  • temperatury
  • tlenu.

Duży wpływ na zwiększenie lub zmniejszenie strat ma przede wszystkim sposób obróbki żywności. Wprowadzając pewne zasady postępowania, możesz te straty zminimalizować.

Najbardziej wrażliwe na czynniki zewnętrzne są witaminy C i B₁ oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Jak zachować najwięcej składników odżywczych

Mycie

Oczyszczanie i mycie produktów to bardzo ważny etap przygotowania potrawy. Płukanie ma na celu usunięcie z powierzchni produktu zanieczyszczeń mechanicznych, bakterii i pasożytów. Warzywa i owoce płucze się oraz dokładnie myje przed obraniem. Moczenie po obraniu powoduje wypłukiwanie z nich dużych ilości składników pokarmowych, zwłaszcza tych rozpuszczalnych w wodzie.

Obieranie

Etap obierania powinien ograniczać się do sytuacji, kiedy jest to absolutnie niezbędne. Tuż pod skórką znajdują się znaczne ilości składników mineralnych i witamin.

Obróbka cieplna

Przyrządzanie posiłków poprzez obróbkę cieplną – czyli gotowanie, duszenie, smażenie, pieczenie – jest procesem, podczas którego może dochodzić do znacznych strat w wartości odżywczej. Wybieraj taki sposób przyrządzania potrawy, dzięki któremu produkty zachowają najwięcej dobroczynnych składników. Postaw na:

  • gotowanie na parze zamiast w wodzie
  • pieczenie i duszenie zamiast smażenia.