to podstawowe źródło energii dla organizmu
powodują szybki wzrost masy ciała
to m.in. węglowodory, cukry i skrobia
45-65%
40-75%
35-55%
nie wpływa negatywnie, ponieważ jest to ważne źródło energii
może zwiększać ryzyko chorób tj. zespół metaboliczny, insulinooporność
działa wspomagająco na układ mięśniowy
może powodować hipoglikemię
zapobiega ketozie
redukuje ryzyko otyłości i chorób serca
przyswajalne i nieprzyswajalne
proste i złożone
cukry dodane i wolne
warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe
owoce, naturalne napoje mleczne
nasiona roślin strączkowych, gęste soki przecierowe
cukier rafinowany
składnik suplementów diety polecany dla diabetyków
podstawowe źródło energii dla większości komórek w organizmie
zjesz późną kolację
spożyjesz węglowodany proste
połączysz w jednym posiłku węglowodany z białkiem
nie jest zalecana przy zaparciach
zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości
obniża wrażliwość tkanek na insulinę
bakterie korzystne dla zdrowia, żyjące w przewodzie pokarmowym
substancje odżywiające komórki nerwowe
składniki żywności, które stymulują wzrost pożytecznych bakterii
zwiększyć ilość wypijanych płynów
pić więcej napojów mlecznych fermentowanych
należy jeść mniej gotowanych warzyw
laktoza
fruktoza
galaktoza
Na naszej stronie internetowej używamy plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.