to podstawowe źródło energii dla organizmu
powodują szybki wzrost masy ciała
to m.in. węglowodory, cukry i skrobia
45-65%
40-75%
35-55%
nie wpływa negatywnie, ponieważ jest to ważne źródło energii
może zwiększać ryzyko chorób tj. zespół metaboliczny, insulinooporność
działa wspomagająco na układ mięśniowy
może powodować hipoglikemię
zapobiega ketozie
redukuje ryzyko otyłości i chorób serca
przyswajalne i nieprzyswajalne
proste i złożone
cukry dodane i wolne
warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe
owoce, naturalne napoje mleczne
nasiona roślin strączkowych, gęste soki przecierowe
cukier rafinowany
składnik suplementów diety polecany dla diabetyków
podstawowe źródło energii dla większości komórek w organizmie
zjesz późną kolację
spożyjesz węglowodany proste
połączysz w jednym posiłku węglowodany z białkiem
nie jest zalecana przy zaparciach
zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości
obniża wrażliwość tkanek na insulinę
bakterie korzystne dla zdrowia, żyjące w przewodzie pokarmowym
substancje odżywiające komórki nerwowe
składniki żywności, które stymulują wzrost pożytecznych bakterii
zwiększyć ilość wypijanych płynów
pić więcej napojów mlecznych fermentowanych
należy jeść mniej gotowanych warzyw
laktoza
fruktoza
galaktoza