nośnikiem witamin i smaku
najbardziej kalorycznym składnikiem diety
mniej kaloryczne niż węglowodany
15-20%
20-35%
35-40%
nie ma negatywnego wpływu na zdrowie, jeśli pochodzi z orzechów, oliwek i nasion lnu
zwiększa ryzyko m.in. nadwagi i otyłości
zmniejsza poziom trójglicerydów we krwi
nie jest składnikiem budulcowym błon komórkowych
nie jest czynnikiem sprzyjającym tworzeniu blaszki miażdżycowej
nie jest nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
taki tłuszcz nie istnieje
kwas masłowy
każdy z rodziny nasyconych kwasów tłuszczowych
olej słonecznikowy i rzepakowy
olej kokosowy i palmowy
olej z alg morskich
nie zawierają cholesterolu
powinny stanowić mniej niż 50% całego tłuszczu w diecie
są mniej energetyczne niż tłuszcze zwierzęce
nie potrafi produkować niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
pozyskuje energię wyłącznie z tłuszczy
metabolizuje, trawi i w pełni usuwa cały tłuszcz spożyty z dietą
oleju rzepakowym
oliwie z oliwek
oleju słonecznikowym
wytwarzany przez organizm w niezbędnych ilościach
omega 3, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mózgu i wzroku
omega 9, który nie powinien być spożywany zbyt często
pstrąg tęczowy
dorsz
śledź
utwardzonych olejach roślinnych
olejach roślinnych rafinowanych
olejach roślinnych z pierwszego tłoczenia
błonnika
likopenu
każdego posiłku
Na naszej stronie internetowej używamy plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.