zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Tłuszcze: funkcje w organizmie, źródła w diecie, znaczenie w profilaktyce

1. Tłuszcze nie są:

2. Zalecany udział tłuszczów ogółem w diecie zdrowej osoby dorosłej wynosi:

3. Nadmiar tłuszczu w diecie:

4. Cholesterol:

5. Tłuszcz o korzystnym wpływie na zdrowie jelit:

6. Źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) w diecie są:

7. Tłuszcze pochodzenia roślinnego:

8. Organizm człowieka:

9. Spośród wymienionych tłuszczów najmniej kwasów tłuszczowych omega-3 znajdziemy w:

10. Kwas dokozaheksaenowy (DHA) to jeden z kwasów tłuszczowych:

11. Wśród poniższych ryb, najwięcej kwasu dokozaheksaenowego (DHA) z rodziny omega-3 zawiera:

12. Izomery trans kwasów tłuszczowych występują w:

13. Tłuszcze poprawiają przyswajalność: