Zima stawia przed Tobą wiele wyzwań, takich jak: brak energii, mniej słońca, infekcje, a nawet dodatkowe kilogramy. W jaki sposób chronić się przed negatywnym oddziaływaniem tej pory roku? Przede wszystkim wzmacniając odporność prawidłowo zbilansowaną dietą.
Warzywa na zimę
Zimowe miesiące wbrew pozorom oferują całą gamę produktów sezonowych. Wiele dań przygotujesz w warzyw korzeniowych takich jak:
- marchew
- buraki
- seler
- pietruszka.
Wybieraj też warzywa kapustne, którymi są:
- kalafior
- brokuł
- kapusta
- brukselka
- jarmuż.
Warto zimą jeść warzywa cebulowe wzmacniające odporność jak:
- czosnek
- cebula
- por.
Mrożonki, kiszonki
Świetną propozycją w codziennej kuchni jest wykorzystywanie mrożonek. Są przygotowywane w szczycie sezonu, gdy owoce i warzywa są dojrzałe, świeże i zawierają najwięcej wartości odżywczych. Tradycyjne w polskiej kuchni kiszonki z kapusty, ogórków czy buraków są doskonałym źródłem witamin i bakterii probiotycznych. W fermentowanych produktach podobnie jak w probiotykach obecne są bakterie wspomagające odporność.
Strączki i orzechy
Kolejną grupą produktów łatwo dostępnych zimą, są orzechy – bogate w tłuszcze omega 3 i wspomagające układ sercowo-naczyniowy. Dobrym uzupełnieniem diety mogą być suche nasiona roślin strączkowych, które wystarczy namoczyć w wodzie dzień przed przyrządzeniem.
Suszone owoce i zioła
Suszone owoce jedz w niewielkich ilościach. Mogą to być:
- jabłka
- śliwki
- morele
- żurawina.
Odkrywaj smaki, ograniczając użycie soli. Zamiast niej użyj suszonych ziół takich jak:
- majeranek
- bazylia
- oregano
- tymianek
- jałowiec
- lubczyk.
Produkty zimowej kuchni są niedrogie i łatwo dostępne. Z warzyw zimowych można skomponować pyszny, zdrowy, a przede wszystkim pełnowartościowy posiłek bez wielkiego wysiłku.
Przepisy z wykorzystaniem zimowych warzyw
Warzywne curry z dynią, kalafiorem i ciecierzycą - YouTube
Sałatka z komosy ryżowej ze szpinakiem i pieczoną dynią - YouTube