zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Warzywa – jak i ile ich jeść?

Warzywa to cenne źródła wielu witamin, składników mineralnych, błonnika i wody. Niestety wciąż wiele osób ma problem z ich jedzeniem. Przygotowaliśmy kilka prostych wskazówek jak zwiększyć ich ilość w codziennej diecie. 

Produkty i przepisy

Zalecane spożycie warzyw

Zalecane dzienne spożycie warzyw to co najmniej 4 porcje dziennie. Jedna porcja warzyw to przykładowo:

  • 1 sztuka papryki, pomidora
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 szklanka szpinaku
  • 0,5 szklanki gotowanych warzyw
  • 1 szklanka soku warzywnego.

Jak w praktyce zwiększyć spożycie warzyw w diecie?

  1. Wybierz pokrojone warzywa w słupki, plasterki – to szybka, zdrowa i niskokaloryczna przekąska, łatwa do spakowania i zabrania ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
  2. Graj w kolory, wybieraj do posiłków różnokolorowe warzywa – czerwone: paprykę, pomidory koktajlowe; pomarańczowe: marchewkę, zielone: ogórki, seler naciowy; białe: kalarepę, białą rzodkiew.
  3. Dodaj do kanapki więcej warzyw – zamiast kilku plasterków, cała sztuka warzywa. To zasada, która powinna towarzyszyć większości posiłków. Wybieraj soczyste, sezonowe warzywa.
  4. Wypróbuj przepisy na pasty i pasztety z warzywami w roli głównej. Zamiast szynki czy sera wybierz na przykład pastę z buraka, pieczonej papryki, pasztet z soczewicy i marchewki.
  5. 1/2 talerza – warzywa do obiadu powinny zajmować połowę talerza. Surowe, gotowane, duszone, pieczone, połączone w surówkę, sałatkę lub jako dodatek do sosu. Różnorodność form wzbogaci posiłki w walory estetyczne, smakowe i zdrowotne.
  6. Jedz zupy warzywne – zupa z warzywami w kawałkach lub w postaci zupy krem, jest to doskonały sposób na wprowadzenie dodatkowej porcji warzyw.
  7. Komponuj kolorowe sałatki – to najprostszy sposób na zwiększenie warzyw w diecie. Stawiaj na różnorodne produkty – dzięki temu nie znudzą Ci się.
  8. Warzywny dodatek nieoczywisty – dodawaj warzywa do dań słodkich - ciast, owsianek (cukinię, dynię). Przygotuj pieczone przekąski warzywne -  chipsy na przykład z jarmużu, buraka; frytki z batatów, pietruszki.
  9. Spróbuj soków warzywnych świeżo wyciskanych. Mogą być to niebanalne połącznia. Do słodkich jabłek możesz dodać buraka, a do tradycyjnie wyciskanego soku z marchewki – wmiksować seler naciowy.
  10. Odkrywaj nowe smaki znanych warzyw – doprawiaj jak lubisz. Do warzyw dodawaj świeże lub suszone zioła takie jak: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, czosnek, wędzona papryka.