W lodówce nie ma jednej temperatury, a to właśnie od niej zależy, gdzie powinniśmy umieszczać produkty. Po przyniesieniu zakupów do domu pamiętajmy, aby produkty suche umieścić w kuchennej szafce. Te, których użyjemy w późniejszym terminie, możemy zamrozić, a te, które zamierzamy wykorzystać w najbliższym czasie, wkładamy do lodówki. Aby zachować wartości odżywcze przechowywanych produktów, wystarczy znać kilka prostych zasad.
Co gdzie trzymać
Optymalna temperatura w lodówce to 4–5 stopni. Dlatego rekomendujemy:
- na górnej półce jest najcieplej: 7–8 stopni, tutaj umieszczamy takie produkty, jak dżem, kefir, jogurt
- środkowa półka zapewnia temperaturę 4–5 stopni, przechowujemy na niej produkty, o krótkim terminie ważności np. pokrojoną wędlinę, biały ser, dania przygotowane do spożycia na drugi dzień, masło, kiełbasy
- dolna półka ma najniższą temperaturę: 2–3 stopnie, tutaj przechowujemy surowe mięso i ryby
- w szufladach panuje duża wilgotność, a temperatura wynosi 8–10 stopni, to doskonałe warunki dla warzyw i owoców
- na wewnętrznych drzwiach, w temperaturze 10 stopni układamy jaja, wodę, ketchup, musztardę.
Czego nie trzymać w lodówce
Czy wszystkie artykuły spożywcze można magazynować w lodówce? Nie! Z uwagi na wilgotność, temperaturę, utratę aromatu, żywność taką jak: ryż, mąka, ciepłe dania, pieczywo, puszki, słoiki, oliwy należy szczelnie zamknięte przechowywać w suchym miejscu np. w kuchennej szafce. Niskie temperatury nie służą owocom, które powinny jeszcze dojrzeć. Obieg suchego powietrza w przestrzeni lodówki może wysuszyć jedzenie, dlatego powinniśmy zabezpieczyć je pergaminem, folią spożywczą lub umieścić w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach.
Jak długo trzymać
Należy pamiętać o regularnym myciu półek oraz usuwaniu zepsutego jedzenia. Jak długo przechowujemy poszczególne artykuły? Lodówka pozwala na zachowanie świeżości, jednak należy pamiętać o terminie przydatności do spożycia, jest on wyznacznikiem bezpiecznego spożycia produktów.