zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Ryby – dlaczego warto je jeść nie tylko od święta

Na wigilijnym stole tradycyjnie królują ryby. W polskich domach najczęściej jest to karp. Chociaż nadal ma on swoich zwolenników, to ostatnio ustępuje też miejsca szczupakowi, sandaczowi czy pstrągowi.

Produkty i przepisy
Platera z rybą

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), rekomenduje jedzenie 1-2 porcji ryb tygodniowo, przy czym jedną z tych porcji powinna stanowić ryba tłusta. Przekłada się to na ok. 150-300 g ryb tygodniowo. Takie samo zalecenie umieszczono również w polskich rekomendacjach zawartych w Talerzu Zdrowego Żywienia.

Ryby chude i tłuste

Ryby dzielimy na: 

  • chude, zawierające do 2% tłuszczu (dorsz, morszczuk, mintaj, sandacz, szczupak, tołpyga i amur)
  • średnio tłuste, zawierające do 7% tłuszczu (pstrąg, tuńczyk, troć, sieja, sielawa, płastuga)
  • tłuste, zawierające od 7-15% tłuszczu (halibut, łosoś, szprot, śledź, sardynka, makrela, jesiotr oraz karp)
  • pełnotłuste, zawierające powyżej 15% tłuszczu (węgorz)

Im ryba jest bardziej tłusta, tym więcej zawiera niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), do których zaliczamy cenne dla zdrowia kwasy omega-3.

Dlaczego ryby są zdrowe?

Świąteczne potrawy z ryb są nie tylko bardzo smaczne, ale też niezwykle zdrowe. Stanowią jeden z niezbędnych elementów zbilansowanej diety.

  • Zawierają pełnowartościowe źródło białka

Ryby są ważnym źródłem pełnowartościowego i łatwostrawnego białka zwierzęcego. Zawierają pełnowartościowe proteiny bogate w niezbędne aminokwasy, których Twój organizm sam nie produkuje. Białko ryby odpowiada za poprawę Twojej odporności i jakość składu krwi. Jest też potrzebne do wzrostu i rozwoju organizmu. W świeżym mięsie ryby znajduje się od 13–24 proc. białka.

  • Są bogate w kwasy omega-3

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mają duże znaczenie dla zdrowia osób w każdym wieku, ponieważ:

    • zapobiegają i sprzyjają leczeniu cukrzycy typu 2, nadwagi i otyłości
    • zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak: nadciśnienie, choroba wieńcowa, udary – kwasy omega-3 nie powodują wzrostu poziomu złego cholesterolu LDL, a mogą podnieść poziom dobrego cholesterolu HDL
    • obniżają ryzyko rozwoju nowotworów, choroby Alzheimera, demencji
    • obniżają ryzyko rozwoju chorób o podłożu zapalnym, np. łuszczycy, reumatoidalnego zapalenia stawów
    • działają antydepresyjne
    • wspomagają prawidłowy przebieg ciąży – w tym rozwoju układu nerwowego płodu
    • sprzyjają prawidłowemu rozwojowi układu nerwowego, narządu wzroku, funkcji mowy u dzieci
    • zwiększają odporność.

Najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 zawierają tłuste ryby morskie, czyli łosoś, makrela, sardynka i śledź. Bogatym źródłem kwasów omega-3 jest również pstrąg. Organizm człowieka sam nie produkuje tych kwasów, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą.

  • Znajdują się w nich witaminy i składniki mineralne

W rybach występuje również wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, głównie A i D.

  • Witamina D odpowiada m.in. za zdrowe kości i zęby, reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową w organizmie i wspiera odporność. Zimą, kiedy nie jest wytwarzana przez skórę, tłuste ryby pomagają uzupełnić jej poziom.
  • Witamina A odpowiada za utrzymanie prawidłowego widzenia, kondycję skóry, ma właściwości przeciwutleniające.

Ryby są też bogactwem składników mineralnych takich jak: magnez, wapń, żelazo, fosfor, selen i jod.

Co oprócz karpia

Karp w porównaniu ze śledziem i łososiem, które też są rybami tłustymi, zawiera znikome ilości kwasów omega-3. Z tych trzech gatunków najwięcej kalorii, białka i kwasów omega-3 ma łosoś, a śledź ma najwięcej witaminy D3. Dlatego, jeśli nie masz szczególnego sentymentu do karpia, możesz go z powodzeniem zastąpić inną rybą.

  • Dorsz jest niskokaloryczną rybą, bogatą w białko, którego mięso jest białe, łagodne w smaku i zawiera znacznie mniej ości. Dostarcza ważnych składników mineralnych, takich jak jod i selen oraz witamin B12 i D3.
  • Łosoś ze względu na smak i właściwości należy do lubianych i często kupowanych ryb. Jest bogatym źródłem białka i kwasów omega-3. Zawiera również witaminy A, D, E, B6, a także ważne minerały takie jak magnez, jod, selen i cynk.
  • Halibut to smaczna morska ryba, po którą warto sięgać również ze względu na jej wartości odżywcze. Jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, witaminy D, fosforu i selenu. Ma też sporo kwasów omega-3.

Ważne! Jeśli chcesz zachować walory zdrowotne i smakowe ryb, to najlepiej gotuj je w wodzie, na parze lub piecz w folii albo w pergaminie. Ryby wrzucaj do wrzącej wody. Unikaj smażenia ryb na głębokim tłuszczu.

Przepisy na świąteczne potrawy na bazie ryb znajdziesz w e-booku Ryby na świątecznym stole.

Jak wybierać ryby

  • Świeże ryby powinny mieć neutralny zapach. Możesz też wyczuć delikatny zapach wód jeziornych, rzecznych lub morskich. Nieprzyjemna woń świadczy, że ryba jest nieświeża.
  • Staraj się wybierać mniejsze ryby – większe są często starsze i przez to mogą zawierać więcej szkodliwych substancji, które kumulowały się przez ich całe życie.
  • Mięso ryby powinno być sprężyste. Po naciśnięciu palcem wraca do poprzedniego kształtu. Zepsuta ryba ma konsystencję podobną do plasteliny.
  • Jeśli kupujesz rybę mrożoną, zwróć uwagę na jej glazurę. Gruba warstwa lodu może być skutkiem nieodpowiedniego przechowywania.

Kiedy zachować szczególną ostrożność

Kobiety w ciąży, karmiące oraz małe dzieci nie powinny jeść:

  • surowych lub niedogotowanych ryb (np. sushi, tatar)
  • ryb drapieżnych (np. miecznik, rekin, makrela królewska, tuńczyk, węgorz amerykański, płytecznik, szczupak, panga, tilapia, gardłosz atlantycki)
  • łososia i śledzia bałtyckiego
  • szprotek wędzonych
  • ryb wędzonych na zimno
  • konserw rybnych.

Ważne! Wybieraj ryby z niską zawartością związków rtęci, tj. łososia (głównie norweskiego hodowlanego), makrelę atlantycką, mintaja, sardynki, szproty, dorsza, pstrąga, morszczuka i flądrę.