zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

O zbożu nie tylko dla diabetyków

Nadmiar cukru w diecie szkodzi nie tylko osobom chorym na cukrzycę. Dowiedz się, czego unikać, by zadbać o swoją skórę.

Produkty i przepisy

Zbyt wysoki indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (IG) oraz ładunek glikemiczny całej diety mają istotne znaczenie dla stanu Twojej skóry. Spożywanie produktów o wysokim IG czy utrzymanie diety o wysokim ładunku glikemicznym prowadzi do:

  • hiperinsulinemii (wydzielania zbyt dużej ilości insuliny w organizmie)
  • pobudzenia wydzielania androgenów (hormonów męskich)
  • podniesienia się poziomu insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (IGF-1)
  • obniżenia się poziom białka wiążącego insulinopodobny czynnik wzrostu IGFBP-3.

Wszystko to przyczynia się do wzmożonej produkcji sebum, a tym samym do pogorszenia kondycji skóry przez:

  • powstawanie i zaostrzenie trądzikowych zmian skórnych
  • zwiększony rozrost komórek naskórka (zwanych keratynocytami) w kanale łojowym
  • nieprawidłowe złuszczanie korneocytów
  • kolonizacji skóry przez bakterie Propionibacterium
  • powstanie stanu zapalnego.

Jakie zboża wybrać

W codziennej praktyce wybieraj produkty pełnoziarniste, takie jak:

  • pieczywo razowe czy graham
  • naturalne płatki zbożowe (np. płatki owsiane)
  • grube kasze (np. gryczana, jęczmienna pęczak)
  • makarony razowe gotowane al dente.

W diecie uwzględnij przynajmniej 3 porcje produktów zbożowych pełnoziarnistych (czyli ok. 90 g) na dzień.

Produkty zbożowe pełnoziarniste o niskim i średnim IG cechują się również zawartością witamin z grupy B, cynku i magnezu, które mają korzystny wpływ na kondycję skóry. Zawarty w nich błonnik pokarmowy reguluje pracę przewodu pokarmowego, wzmaga uczucie sytości, a także – jak można ocenić na podstawie pojedynczych danych naukowych – wykazuje pozytywny wpływ na stan skóry.

Z czego zrezygnować

Produkty pełnoziarniste powinny wyprzeć z Twojego menu wszelkie artykuły wysokoprzetworzone, w tym:

  • pieczywo przetworzone (np. jasne bułki, jasny chleb)
  • płatki śniadaniowe
  • drobne kasze – jak manna i kuskus – czy biały ryż.

Czy wiesz, że…

W badaniach naukowych zaobserwowano, że już po 10 tygodniach stosowania diety o niskim IG wśród osób badanych następowała znaczna poprawa stanu skóry.

Warto wiedzieć:

Indeks glikemiczny – klasyfikuje produkty spożywcze (procentowo) według szybkości wzrostu stężenia glukozy we krwi po 2-3 godzinach od ich spożycia. Im wyższa wartość tego wskaźnika, tym szybciej produkt jest trawiony. Takie szybkie trawienie najpierw powoduje gwałtowne zwiększenie poziomu glukozy (cukru) we krwi, a następnie jego gwałtowny spadek. Produkty o niskim indeksie glikemicznym to te o wartości poniżej 55. Średni IG wynosi 55-70, a produkty o wysokim IG mają wartość powyżej 70. Zaleca się komponowanie diety w oparciu o produkty o niskim i ewentualnie o średnim IG oraz unikanie produktów o wysokim IG.

Ładunek glikemiczny – jest wskaźnikiem zmiany stężenia glukozy we krwi po zwyczajowo spożywanej porcji pożywienia. Służy do oceny zależności między indeksem glikemicznym a rzeczywistą zawartością węglowodanów w porcji pożywienia. Mały ładunek glikemiczny to wartość poniżej 10, średni – to przedział 10-20, a wysoki – to wartość powyżej 20.  Im wyższa wartość ładunku glikemicznego, tym wyższy wzrost stężenia glukozy we krwi i większa odpowiedź insulinowa na spożyty produkt.