zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Jarmuż – niedoceniony polski superfood

Jarmuż ze względu na swoje właściwości prozdrowotne można zaliczyć do „superfoods”. Jakie są jego właściwości? Do jakich dań warto go dodawać?

Produkty i przepisy

Co to jest superfoods

Termin „superfoods” pochodzi z języka angielskiego i tłumaczony jest jako „superżywność”. Są to produkty, które zawierają wyjątkowe i cenne dla organizmu składniki. Dzięki nim, zapobiegają chorobom przewlekłym i poprawiają ogólny stan zdrowia. Superfoods to między innymi:

  • jagody goi
  • jagody acai
  • komosa ryżowa, inaczej quinoa
  • mangostan
  • imbir
  • nasiona chia
  • granat
  • kakao
  • spirulina (jadalny wodorost).

Nie opieraj codziennych posiłków wyłącznie na „superżywności”. Traktuj ją jako element zdrowej i zbilansowanej diety.

Polskie superfoods

Termin „superfoods” nie odnosi się tylko do produktów zagranicznych. Do polskiej „superżywności” można zaliczyć:

  • jarmuż
  • jagody, maliny, truskawki, jeżyny, aronię, żurawinę
  • brokuły, szpinak
  • orzechy włoskie, siemię lniane
  • kaszę gryczaną, płatki owsiane
  • kefir
  • miód, pyłek pszczeli.

Jarmuż ­– polski superfood

Jarmuż należy do warzyw kapustnych. Był znany już w starożytności, a do Polski dotarł pod koniec XIV wieku. W sprzedaży jest dostępny przez cały rok, choć jego sezon w Polsce przypada na jesień i zimę.

Ma różne odmiany. Najczęściej w sklepie znajdziesz jarmuż kędzierzawy (inaczej karbowany) o kolorze jasno- lub ciemnozielonym. Ma lekko pieprzny i gorzki smak.

Im młodsze liście jarmużu, tym łagodniejszy smak. Młode liście jarmużu możesz jeść w całości na surowo. Ze starszych usuń twarde części — łodygi.

Jarmuż – dlaczego warto włączyć go do diety

  1. Jest niskokaloryczny (ok. 60 kcal w 100 g) – może znaleźć się w diecie odchudzającej.
  2. Ma niski indeks glikemiczny (IG) – IG 4 dla surowego i IG 32 dla gotowanego jarmużu. Jarmuż nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Jest to szczególnie ważne dla osób z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością.
  3. Działa pozytywnie na kości.
    Wapń pochodzący z jarmużu jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym w ponad 50%. Dzięki zawartości potasu, magnezu i wapnia jarmuż może wpływać pozytywnie na skład i wytrzymałość kości.
  4. Wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Zawdzięcza to zawartości m.in. witaminy K, która jest ważna dla krzepnięcia krwi. Poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, zapobiega zmianom miażdżycowym.
    Uwaga! Produkty z witaminą K, w tym jarmuż, nie są zalecane osobom przyjmującym leki przeciwzakrzepowe stosowane w chorobach sercowo-naczyniowych, takich jak zakrzepica. Zaburzają ich działanie.
  5. Zawarte w jarmużu polifenole (bioaktywne roślinne związki) mogą chronić naczynia krwionośne przed działaniem „złego” cholesterolu LDL i przed miażdżycą.
  6. Jest źródłem kwasu foliowego – ważnego składnika dla kobiet planujących ciążę lub będących w ciąży. Zapobiega wadom układu nerwowego u dziecka. Niedobór kwasu foliowego jest także jedną z przyczyn anemii.
  7. Zapobiega chorobom oczu – chroni przed zwyrodnieniem plamki żółtej — chorobie oczu, która często pojawia się u starszych osób. Jarmuż zawiera luteinę ­­— roślinny barwnik, który nie jest produkowany w organizmie człowieka i musi być dostarczany z żywnością. Luteina w dużych ilościach znajduje się w gałce ocznej.
  8. Działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie— za to działanie odpowiadają przeciwutleniacze, takie jak karetonoidy (barwniki roślinne), witamina C oraz glukozynolany. Przeciwutleniacze hamują reakcje utleniania i niszczenia komórek, przez co chronią przed zmianami nowotworowymi
    Glukozynolany to związki siarkowe, które znajdują się w warzywach krzyżowych (jak jarmuż, kapusta, brokuły). Wspomagają wydalanie substancji rakotwórczych z organizmu.
  9. Jarmuż zapobiega chorobie wrzodowej — glukozynolany mają właściwości antybakteryjne wobec Helicobacter Pylori. Zakażenie tą bakterią jest jedną z możliwych przyczyn wrzodów żołądka. 

Jarmuż od kuchni

Jarmuż sprawdzi się jako dodatek do dań głównych, koktajli, smoothies, sałatek, zup.

Oto kilka pomysłów na jego wykorzystanie:

Szakszuka z jarmużem

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 garście jarmużu
  • 3 jaja
  • 2 plastry (40 g) sera feta
  • 1 mały pomidor
  • do smaku sól, pieprz

Przepis

Na rozgrzany tłuszcz dodaj jarmuż. Duś chwilę. Wbij jaja, dodaj przyprawy. Duś pod przykryciem do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko zostanie jeszcze płynne. Gotowe danie posyp rozkruszonym serem, podaj z pomidorem.

Sałatka z jarmużem, fasolą i jabłkiem

Składniki:

  • 1 puszka lub słoik (240 g po odsączeniu) ugotowanej białej fasoli
  • 2 garście jarmużu
  • 1 kwaśne jabłko
  • natka pietruszki, koperek
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przepis

Jarmuż zblanszuj – przelej krótko wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Fasolę odsącz i przepłucz na sitku. Jabłko dokładnie umyj, obierz lub zostaw ze skórką. Pokrój je w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny. Świeże zioła umyj i posiekaj. Wszystko razem wymieszaj i dopraw do smaku.

Zielone smoothie

Składniki:

  • 2 garście jarmużu
  • 1/2 banana
  • 1 mała pomarańcza
  • 1 szklanka dowolnego napoju roślinnego (do wyboru: sojowego, owsianego, migdałowego) lub mleka
  • 1 garść orzechów włoskich

Przepis

Wszystkie składniki zmiksuj. Wierzch posyp orzechami.