zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Foliany w wiosennych przepisach

Zielone warzywa to jedne z najlepszych źródeł folianów. Zadbaj, by wiosną zagościły na Twoim talerzu. Dowiedz się, jakie funkcje pełnią foliany i w jakich sezonowych produktach je znajdziesz.

Produkty i przepisy

Foliany występują naturalnie w żywności. To grupa związków różniąca się budową chemiczną. Nie należy ich mylić z kwasem foliowym, który jest syntetyczny. Nie znajdziesz go w produktach spożywczych, występuje głównie w suplementach diety. Pełni jednak takie same funkcje. Na ogół jest on lepiej przyswajany niż foliany.

Funkcje folianów

Działanie folianów jest wszechstronne. Związki te odpowiadają za wiele znaczących procesów w organizmie. Potrzebuje ich każdy, zwłaszcza kobiety w ciąży, aby zapewnić prawidłowy rozwój płodu. Jaką funkcję pełnią foliany?

  • Biorą udział w powstawaniu DNA.
  • Pomagają zapewnić odpowiednie funkcjonowanie i rozwój układu nerwowego.
  • Uczestniczą w wytwarzaniu białek, składnika potrzebnego do budowy rozwijających się tkanek.
  • Są niezbędne w procesie krwiotwórczym i zapobiegają anemii.
  • Odpowiadają za zmniejszenie ilości homocysteiny we krwi – aminokwasu, który w nadmiarze może zwiększać ryzyko miażdżycy.

Ile folianów potrzebujesz

To, ile folianów potrzebujesz, zależy od Twojego wieku i stanu fizjologicznego. Zapotrzebowanie na ten składnik rośnie podczas ciąży. Na odpowiednią ilość folianów w diecie powinny też zwrócić uwagę osoby:

  • palące papierosy
  • pijące alkohol
  • z chorobami przewodu pokarmowego
  • stosujące leki przeciwzapalne, przeciwpadaczkowe i preparaty antykoncepcyjne.

W tych przypadkach wchłanianie folianów jest upośledzone i może prowadzić do niedoborów.

Zalecane spożycie folianów

Grupa

Zalecane spożycie (µg równoważnika folianów/osobę/dobę)

1-3 lat

150

4-6 lat

200

7-12 lat

300

≥ 13 lat

400

Kobiety w ciąży

600

Kobiety karmiące piersią

500

Objawy niedoboru folianów

Dotychczasowe badania pokazują, że dieta Polaków  nie zawiera wystarczającej ilości folianów. Ich brak może powodować:

  • wady cewy nerwowej płodu (zawiązka układu nerwowego)
  • niedokrwistość megaloblastyczną
  • wzrost ryzyka rozwoju miażdżycy
  • zwiększone ryzyko zaburzeń neuropsychiatrycznych (depresji, demencji).

Zanim zdecydujesz się na suplementację, skonsultuj się z lekarzem. Niekontrolowane przyjmowanie kwasu foliowego może okazać się niekorzystne dla zdrowia. Jego nadmiar może maskować niedobór witaminy B12. Jeśli nie zostanie to odpowiednio wcześnie wykryte, może prowadzić do nieodwracalnych zmian w układzie nerwowym.

Skąd czerpiemy foliany

Podstawowym źródłem folianów jest żywność, a szczególnie zielone warzywa liściaste. To dobra wiadomość dla wszystkich, którzy uwielbiają wiosenne warzywa. Gdzie kryją się foliany?

  • Szparagi

W 100 g jest 150 µg folianów.

  • Groszek zielony

W 100 g jest 62 µg folianów.

  • Szpinak

W 100 g jest aż 193 µg folianów.

Jak można to wykorzystać w wiosennych daniach?

Krem ze szparagów

Składniki:

  • zielone szparagi pęczek 10 sztuk, 300 g
  • cebula 1/2 sztuki, 100 g
  • ziemniaki 1 sztuka, 100 g
  • bulion warzywny 1 szklanka, 250 ml
  • jogurt naturalny skyr 1/3 opakowania, 50 g
  • sól, pieprz 1 szczypta, 1 g
  • gałka muszkatołowa 1 szczypta, 1 g
  • olej rzepakowy 1 łyżka, 10 ml

Przepis

Szparagi opłucz w wodzie, odkrój twarde końce i ugotuj w bulionie warzywnym. Po ugotowaniu szparagów nie wylewaj bulionu. Na średnim ogniu postaw drugi garnek, rozgrzej olej. Dodaj pokrojoną cebulę. Smaż przez kilka minut, co jakiś czas dolewając trochę bulionu z ugotowanych wcześniej szparagów. Wlej pozostałą część bulionu, dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, szparagi, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Przykryj i gotuj przez około 15 minut. Dodaj jogurt i całość zmiksuj na krem.

Ten i inne sezonowe przepisy znajdziesz w e-booku Wiosenne inspiracje z NFZ