Żeby dobrze i zdrowo przechować żywność w domu, przechowuj żywność:
- nie dłużej niż to zalecane
- w odpowiednim miejscu
- w odpowiedniej temperaturze i przez odpowiedni czas.
1. Przechowuj żywność nie dłużej niż to zalecane
Na każdym produkcie spożywczym dostępnym w sprzedaży znajduje się etykieta z datą minimalnej trwałości i terminem przydatności do spożycia. Sądzisz, że wystarczy ocenić wygląd i zapach jedzenia, by określić, czy się jeszcze nadaje? Bezpieczniej będzie przestrzegać dat ustalonych przez producenta. Wtedy będziesz mieć pewność, że nic Ci nie zaszkodzi.
A jak długo przechowywać pozostałości z obiadu i innych ugotowanych potraw? Nie dłużej niż 3 dni.
2. Przechowuj żywność w odpowiednim miejscu
Świeże, surowe i gotowane produkty najlepiej przechowuj w lodówce lub zamrażarce.
Resztki z posiłku włóż do lodówki, jeśli planujesz je zużyć w ciągu najbliższych trzech dni. Jeśli jednak nie masz zamiaru ich jeść przez ten czas, najlepszym rozwiązaniem będzie umieszczenie ich w zamrażarce. Dzięki temu jedzenie się nie zmarnuje, a Ty w razie potrzeby masz gotową porcję domowej potrawy do odgrzania.
3. Przechowuj żywność w odpowiedniej temperaturze i przez odpowiedni czas
Pilnuj odpowiedniej temperatury w lodówce i zamrażarce. Wymagania są różne w zależności od produktu.
- Mięso
- w lodówce: w stanie surowym powinno być trzymane w temperaturze od 0 do 2 stopni; wcześniej należy je dokładnie umyć, osuszyć i włożyć do pojemnika. Można je przechowywać do 2 tygodni
- w zamrażarce: możesz przechowywać je porcjowane i w torebce foliowej nawet do 3 miesięcy.
- Ryby i owoce morza
- w lodówce: mogą spędzić do 2 dni, jednak nie powinny leżeć w pobliżu masła lub serów, gdyż mogą one nabrać nieprzyjemnego zapachu. Rybę wędzoną przed włożeniem do lodówki trzeba zamknąć w szczelnym pojemniku
- w zamrażarce: surowe ryby i owoce morza można przechowywać w zamrażarce nawet przez 8 miesięcy.
- Nabiał
- w lodówce: nie powinien być przechowywany dłużej niż kilka dni. Wyjątkiem jest pasteryzowane mleko i mleczne napoje w kartonach – można je przechowywać do kilku miesięcy
- w zamrażarce: wcale! Nabiał po rozmrożeniu nie nadaje się do spożycia.
- Tłuszcze
- w pojemnikach: tłuszcze w formie stałej trzymaj w szklanych lub kamionkowych pojemnikach.
- Produkty zbożowe
- w słojach lub plastikowych pojemnikach: trzymaj w nich mąkę, kaszę i płatki
- w chlebaku: w drewnianym lub plastikowym chlebaku trzymaj pieczywo
- w zamrażarce: możesz przechowywać pieczywo nawet przez kilka miesięcy.
- Owoce i warzywa
- w zamrażarce: zamrożone owoce i warzywa możesz przechowywać w zamrażalniku nawet przez cały rok. Wyjątkiem są warzywa kapustne, których struktura zostaje uszkodzona pod wpływem zbyt niskiej temperatury.