zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Triki na sprytne gotowanie

Wydaje Ci się, że zdrowe gotowanie jest trudne i wymaga dużo czasu? Nie musi tak być. Z naszymi wskazówkami przygotujesz szybko zdrowe i zbilansowane posiłki. 

Zdrowe nawyki

Skorzystaj z naszych porad, a dzięki temu:

  • zaoszczędzisz czas, pieniądze i energię
  • zapewnisz sobie wysoką zawartość witamin i składników mineralnych w posiłkach
  • będziesz jeść dania z ulubionych przepisów i z ulubionymi przyprawami
  • będziesz zawsze znać skład tego, co jesz
  • ograniczysz kupowanie słodkich przekąsek.

Sześć kroków do sprytnego gotowania

Po pierwsze: planuj

Dzięki planowaniu nie tylko szybko zrobisz zakupy na cały tydzień, ale i oszczędzisz pieniądze. Zastanów się, co będziesz jeść, i zrób listę zakupów. Kupuj tylko to, co będzie Ci potrzebne.

Jeśli przepis wymaga dłuższego przygotowania, zaplanuj sobie na to czas. Możesz zawczasu namoczyć nasiona roślin strączkowych, a ponieważ długo się gotują – zrobić to w weekend. Będziesz mieć nie tylko obiad na niedzielę, ale i posiłek na kolejne 2-3 dni.

Po drugie: nie gotuj tylko jednej porcji

Ugotuj większą ilość jedzenia w weekend. Gotuj jednak na nie więcej niż 2-3 dni i zawsze pamiętaj o schowaniu reszty jedzenia do lodówki. W połowie tygodnia ugotuj coś nowego na kolejne dni aż do weekendu.

Po trzecie: przyspiesz gotowanie

Nie zapominaj o pokrywkach. Woda gotuje się szybciej pod przykryciem, więc ziemniaki i warzywa prędzej będą gotowe.  Można też użyć parowaru, piekarnika czy szybkowaru. Włożysz wszystkie składniki do naczynia, przyprawisz, włączysz i już nic więcej nie musisz robić. Co jakiś czas sprawdzaj, czy jedzenie jest już gotowe. Jeśli korzystasz z droższego sprzętu kuchennego, nawet i to masz ułatwione – ustawisz tylko odpowiednio program.

Upieczone posiłki możesz schować w naczyniu żaroodpornym. W mniejszym – na 1 czy 2 porcje – następnego dnia od razu odgrzejesz w piekarniku lub zabierzesz do pracy.

Po czwarte: mroź na później

Produkty mrożone długo zachowują swoją świeżość oraz witaminy i składniki mineralne. To świetny sposób na dodatek do obiadu czy kolacji.

Mrozić możesz prawie wszystko, nawet gotowe obiady. Wyjątki to:

  • niektóre warzywa i owoce z wysoką zawartością wody np. ogórki, rzodkiewka, sałata, arbuz, melon, cytrusy
  • produkty w puszkach – ze względu na możliwość uszkodzenia opakowania
  • żywność, która została już wcześniej rozmrożona.

Pamiętaj! Nie wkładaj żywności, którą mrozisz, w szklane pojemniki – mogą pęknąć.

W weekend możesz np. ugotować krem z buraczków, a z pozostałej części zrobić sałatkę. Zetrzyj buraczki na tarce np. z jabłkiem i zamroź. Jest to bardzo szybki sposób na zdrową surówkę. Potem wystarczy rozmrozić. Jeśli wlejesz do garnka trochę ciepłej wody, wrzucisz buraczki i od czasu do czasu zamieszasz, wystarczy około 10 minut.

Po piąte: przemyśl kolejność przepisów  

Jeśli zostaną Ci wcześniej ugotowane produkty, wykorzystaj je do przepisu na następne dni. Możesz podmienić dodatki, np. ryż na kaszę, dodać gotowane lub pieczone ziemniaczki i sałatkę
z zamrożonych buraczków.

Po szóste: przygotuj bazę do dań

Jeśli gotujesz risotto z warzywami, możesz osobno ugotować ryż i warzywa. Następnego dnia możesz zamiast ryżu podać warzywa z makaronem i sosem pomidorowym. Jeśli zostanie ryż, wykorzystaj go na śniadanie – na słodko lub wytrawnie.