Skorzystaj z naszych porad, a dzięki temu:
- zaoszczędzisz czas, pieniądze i energię
- zapewnisz sobie wysoką zawartość witamin i składników mineralnych w posiłkach
- będziesz jeść dania z ulubionych przepisów i z ulubionymi przyprawami
- będziesz zawsze znać skład tego, co jesz
- ograniczysz kupowanie słodkich przekąsek.
Sześć kroków do sprytnego gotowania
Po pierwsze: planuj
Dzięki planowaniu nie tylko szybko zrobisz zakupy na cały tydzień, ale i oszczędzisz pieniądze. Zastanów się, co będziesz jeść, i zrób listę zakupów. Kupuj tylko to, co będzie Ci potrzebne.
Jeśli przepis wymaga dłuższego przygotowania, zaplanuj sobie na to czas. Możesz zawczasu namoczyć nasiona roślin strączkowych, a ponieważ długo się gotują – zrobić to w weekend. Będziesz mieć nie tylko obiad na niedzielę, ale i posiłek na kolejne 2-3 dni.
Po drugie: nie gotuj tylko jednej porcji
Ugotuj większą ilość jedzenia w weekend. Gotuj jednak na nie więcej niż 2-3 dni i zawsze pamiętaj o schowaniu reszty jedzenia do lodówki. W połowie tygodnia ugotuj coś nowego na kolejne dni aż do weekendu.
Po trzecie: przyspiesz gotowanie
Nie zapominaj o pokrywkach. Woda gotuje się szybciej pod przykryciem, więc ziemniaki i warzywa prędzej będą gotowe. Można też użyć parowaru, piekarnika czy szybkowaru. Włożysz wszystkie składniki do naczynia, przyprawisz, włączysz i już nic więcej nie musisz robić. Co jakiś czas sprawdzaj, czy jedzenie jest już gotowe. Jeśli korzystasz z droższego sprzętu kuchennego, nawet i to masz ułatwione – ustawisz tylko odpowiednio program.
Upieczone posiłki możesz schować w naczyniu żaroodpornym. W mniejszym – na 1 czy 2 porcje – następnego dnia od razu odgrzejesz w piekarniku lub zabierzesz do pracy.
Po czwarte: mroź na później
Produkty mrożone długo zachowują swoją świeżość oraz witaminy i składniki mineralne. To świetny sposób na dodatek do obiadu czy kolacji.
Mrozić możesz prawie wszystko, nawet gotowe obiady. Wyjątki to:
- niektóre warzywa i owoce z wysoką zawartością wody np. ogórki, rzodkiewka, sałata, arbuz, melon, cytrusy
- produkty w puszkach – ze względu na możliwość uszkodzenia opakowania
- żywność, która została już wcześniej rozmrożona.
Pamiętaj! Nie wkładaj żywności, którą mrozisz, w szklane pojemniki – mogą pęknąć.
W weekend możesz np. ugotować krem z buraczków, a z pozostałej części zrobić sałatkę. Zetrzyj buraczki na tarce np. z jabłkiem i zamroź. Jest to bardzo szybki sposób na zdrową surówkę. Potem wystarczy rozmrozić. Jeśli wlejesz do garnka trochę ciepłej wody, wrzucisz buraczki i od czasu do czasu zamieszasz, wystarczy około 10 minut.
Po piąte: przemyśl kolejność przepisów
Jeśli zostaną Ci wcześniej ugotowane produkty, wykorzystaj je do przepisu na następne dni. Możesz podmienić dodatki, np. ryż na kaszę, dodać gotowane lub pieczone ziemniaczki i sałatkę
z zamrożonych buraczków.
Po szóste: przygotuj bazę do dań
Jeśli gotujesz risotto z warzywami, możesz osobno ugotować ryż i warzywa. Następnego dnia możesz zamiast ryżu podać warzywa z makaronem i sosem pomidorowym. Jeśli zostanie ryż, wykorzystaj go na śniadanie – na słodko lub wytrawnie.