zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

To jest fakt: zdrowie zależy od diety

Czy odpowiednia dieta może nas uchronić przed chorobami? Przeczytaj, co jeść, a czego unikać, by jak najdłużej zachować zdrowie.

Zdrowe nawyki

Od codziennego sposobu odżywiania się zależy funkcjonowanie naszego organizmu. Jeżeli jemy niewłaściwie zbilansowane posiłki, to zwiększamy ryzyko rozwinięcia się schorzeń dietozależnych. Są to choroby spowodowane nieprawidłowym odżywianiem, takie jak np. choroby: dermatologiczne, układu krążenia, cukrzyca typu 2.

Dieta stanowi istotny element profilaktyki, a także leczenia większości chorób.

Choroby dermatologiczne

Choroby dermatologiczne, inaczej dermatozy, to schorzenia, które obejmują skórę. Mogą dotyczyć powierzchni naskórka, skóry właściwej oraz tkanki podskórnej. Przykładami chorób skóry są: trądzik, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry.

Częstym powodem dermatoz jest nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a co za tym idzie – stany zapalne. Spożywanie produktów prozapalnych doprowadzi do nasilenia objawów (alkohol, cukier, produkty o wysokim stopniu przetworzenia, tłuszcze trans).

Nie jedz

Aby nie nasilać objawów chorobowych, wystrzegaj się:

  • słodkich wyrobów cukierniczych (pączki, drożdżówki, cukierki)
  • fast foodów i gotowych dań pakowanych
  • tłuszczów zwierzęcych i smażenia
  • alkoholu

Jedz

Na wyciszenie stanu zapalnego ma wpływ spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów, witaminy D oraz probiotyków i prebiotyków. Aby zapobiegać chorobom skóry, włącz do diety:

  • tłuste ryby
  • nasiona lnu i olej lniany
  • orzechy
  • świeże owoce i warzywa.

Prebiotyki

W jelitach bytują bakterie pożyteczne, które pozytywnie wpływają na działanie układu odpornościowego. Aby miały dobre warunki do rozwoju, potrzebują prebiotyków. Prebiotyki to składniki pożywienia, które nie ulegają trawieniu i są pożywką dla bakterii (stanowią dla nich pokarm). Prebiotykiem jest np. błonnik pokarmowy, dlatego zadbaj o odpowiednią ilość błonnika w diecie (ok. 25 g na dobę).

Probiotyki

Probiotyki to produkty żywnościowe, które zawierają żywe drobnoustroje i mają pozytywny wpływ na równowagę mikroflory jelitowej w organizmie. Żeby zadbać o prawidłową pracę układu odpornościowego, należy włączyć do diety produkty, które w składzie mają szczepy bakterii probiotycznych.

Choroby układu krążenia

Choroby układu krążenia to schorzenia narządów i tkanek układu krążenia, czyli serca, tętnic i żył. Przykładami chorób układu krążenia są: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa i miażdżyca.

Odżywianie ma ogromny wpływ na powstawanie i rozwój chorób układu krążenia. Szczególnie niekorzystne oddziaływanie przypisuje się diecie bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol oraz zawierającej zbyt dużą ilość soli i cukru.

Nie jedz

W codziennej diecie unikaj:

  • dosalania potraw
  • spożywania
    • tłuszczów zwierzęcych, tłustych potraw
    • fast foodów i gotowych dań pakowanych
    • mięsa czerwonego (wołowiny, wieprzowiny)
  • picia alkoholu i palenia papierosów.

Jedz

Cenne działanie profilaktyczne mają: błonnik pokarmowy, tłuszcze roślinne i substancje o działaniu antyoksydacyjnym. Zaleca się dietę śródziemnomorską. Aby zapobiegać chorobom układu krążenia i wspierać proces ich leczenia, włącz do diety:

  • dużą ilość warzyw i owoców
  • produkty zbożowe
  • nasiona roślin strączkowych (fasola, groch)
  • oliwę jako główne źródło tłuszczu
  • ryby i chude mięso (kurczak, indyk).

Cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2, inaczej cukrzyca insulinoniezależna, to schorzenie polegające na zaburzeniach gospodarki węglowodanowej. Charakteryzuje się wysokim stężeniem glukozy we krwi oraz opornością komórek organizmu na insulinę.

Czynnikiem zwiększającym zapadalność na cukrzycę typu 2 jest m.in. otyłość. Według Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego modyfikowanie stylu życia może zapobiegać cukrzycy.

Nie jedz

W codziennej diecie unikaj:

  • cukrów prostych (miód, słodycze, napoje owocowe)
  • produktów z wysokim indeksem glikemicznym
  • dużej ilości mięsa czerwonego
  • dużej ilości tłuszczów zwierzęcych, soli i alkoholu.

Jedz

Zwiększ spożycie błonnika pokarmowego, warzyw, produktów pełnoziarnistych. Jeżeli masz nadwagę lub otyłość, koniecznie kontroluj kaloryczność diety. Aby zapobiegać cukrzycy typu 2, spożywaj:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe, zwłaszcza te o niskim indeksie glikemicznym
  • częste, ale mniejsze posiłki o stałych porach
  • warzywa, szczególnie w postaci surowej
  • naturalne produkty mleczne, bez dodatku cukru
  • nasiona roślin strączkowych, ryby, jaja – jako źródło białka
  • przynajmniej 1,5 l wody dziennie.