Ze względu na szybkie tempo życia coraz częściej jemy posiłki nieregularnie, w pośpiechu i nie przywiązujemy dużej wagi do doboru produktów. Nie skupiamy się na ich przygotowaniu, ani na powolnym przeżuwaniu. A to sprzyja:
- gorszemu samopoczuciu po posiłku
- rozwojowi chorób przewodu pokarmowego
- słabszemu wchłanianiu cennych składników odżywczych
- otyłości.
W odpowiedzi na to zjawisko powstał nurt mindful eating. To podejście pochodzi z szeroko rozumianej filozofii uważności, która jest stosowana w psychologii jako jedna z technik redukcji stresu. Bycie uważnym polega na skupieniu się na myślach, emocjach i doznaniach, odczuwanych w danej chwili. Mindful eating ma nas zachęcić do doświadczania jedzenia w sposób świadomy i koncentracji na tym, co mamy na talerzu..
Co zyskasz dzięki mindful eating
Wprowadzenie w życie zasad uważnego jedzenia przyniesie Ci wiele korzyści, takich, jak:
-
Zapanowanie nad uczuciem sytości
Kiedy jesz, Twój mózg odbiera i wysyła sygnały pomocne w kontroli uczucia sytości. Proces ten jest zaburzony, gdy Twoja uwaga skoncentrowana jest na innych czynnościach. Powolne, uważne jedzenie pozwoli Ci odebrać sygnał z organizmu, że jesteś najedzony. Dzięki temu możesz świadomie zakończyć posiłek gdy poczujesz sytość i unikasz przejedzenia.
-
Prawidłowa relacja z jedzeniem
Perspektywa zjedzenia smacznego posiłku bywa dla niektórych osób sposobem radzenia sobie ze stresem czy gorszym samopoczuciem. Ulubiona potrawa wywołuje wtedy błogie zadowolenie lub wyrzuty sumienia z powodu nadmiaru spożytych kalorii. Jeśli zdarza Ci się łączyć emocje z jedzeniem, to mindful eating pomoże Ci w postrzeganiu posiłku przede wszystkim jako źródła energii i siły niezbędnej do życia.
-
Większa świadomość żywieniowa
Celebrowanie każdego posiłku i samego procesu jedzenia, powoli Ci skupić się na tym, co znajduje się na Twoim talerzu. Dzięki treningowi uważnego jedzenia z czasem zaczniesz ograniczać niezdrowe produkty lub takie, które Twój organizm gorzej toleruje.
-
Wsparcie w utracie nadmiernych kilogramów
Jedząc wolniej, unikniesz stresu, związanego z jedzeniem w pośpiechu i zmniejszysz potrzebę podjadania pomiędzy posiłkami.
-
Usprawnienie pracy przewodu pokarmowego
Powolne przeżuwanie kęsów i jedzenie posiłków w komfortowych warunkach, bez stresu, usprawnia trawienie. Jest to szczególnie ważne, jeśli zmagasz się z m.in.: problemami jelitowymi, żołądkowymi czy wzdęciami.
Nauka uważnego jedzenia krok po kroku
-
Skup się na posiłku i swoich odczuciach
Nawyk uważnego jedzenia wymaga czasu, dlatego zacznij od koncentracji na jednym posiłku w ciągu dnia. Zastanów się, co czujesz, kiedy siadasz do stołu. Czy motywował Cię głód, czy nastrój? Przyjrzyj się składnikom posiłku i oceń ich właściwości zdrowotne, skład, konsystencję i smak.
-
Znajdź czas na jedzenie
Zaplanuj posiłek w wolnym czasie, w spokojnej, bezstresowej atmosferze. Znajdź miejsce sprzyjające koncentracji. Wygodnie usiądź, nie jedz na stojąco lub w biegu. Pozycja stojąca to dla mózgu sygnał mobilizacji, który nasila stres.
-
Odłóż na bok wszystkie rozpraszacze
Odsuń od siebie telefon, wycisz powiadomienia, wyłącz telewizor. Postaraj się skupić tylko na tym, co tu i teraz. Zjedzenie posiłku powinno być Twoim głównym celem, a nie czynnością towarzyszącą.
-
Kontroluj porcje
Nakładaj na talerz mniejsze ilości jedzenia. Jeśli nadal jesteś głodny, sięgnij po dokładkę.
-
Skoncentruj się na chwili
Skup całą swoją uwagę na tym, co jesz. Analizuj każdą czynność i reakcję organizmu.
Zdobycie umiejętności uważnego jedzenia nie należy do prostych zadań, ale przy odrobinie chęci i wytrwałości uda Ci się to osiągnąć. Korzyści są zdecydowanie warte wysiłku.