Jak jeść
Niech Twoja dieta będzie:
- urozmaicona – dzięki temu dostarczysz swojemu organizmowi wszystkich składników, których potrzebuje
- regularna – jedz posiłki o stałych porach
- bogata w warzywa i owoce sezonowe – wykorzystaj dary jesieni!
Co jeść i pić
Jesienią zdecyduj się na:
- warzywa korzeniowe – marchew, buraki, pietruszka, seler
- warzywa cebulowe – cebula, czosnek
- warzywa psiankowate – ziemniaki, pomidory, papryka
- białko w nasionach roślin strączkowych – fasola, groch, bób, ciecierzyca, soja, soczewica
- białko w postaci tłustych ryb morskich, jaj, chudego mięsa
- pełnoziarniste produkty zbożowe – pieczywo razowe, kasza gryczana, kasza jęczmienna, makaron razowy, brązowy ryż
- kiszonki – kiszona kapusta, ogórki
- mleko fermentowane w różnych postaciach – kefir, maślanka, jogurt, mleko acidofilne
- kakao
- zieloną herbatę
- wodę z dodatkiem cytryny, imbiru, mięty lub suszonych owoców.
Pij dużo wody – to zasada, którą stosuj niezależnie od pory roku!
Czego nie jeść
Unikaj:
- cukru – odpuść sobie słodycze, wybierz raczej owoce! Jeśli lubisz i nie masz uczulenia – także orzechy i nasiona
- soli – zastąp ją innymi przyprawami
- produktów przetworzonych – lubisz fast foody, czipsy, chrupki, paluszki i batoniki? Jesień to doskonała okazja, by spróbować czegoś zdrowszego i pysznego!