jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu
nie jest niezbędnym składnikiem codziennej diety
upośledza pracę układu mięśniowego i nerwowego
do 5 g soli ogółem
ok. 10 g soli dodawanej w domu w trakcie przygotowywania posiłków
5-10 g soli w postaci glutaminianu sodu
1000 mg/dobę
1500 mg/dobę
2000 mg/dobę
jest zdrowszą alternatywą soli kamiennej
ma właściwości bakteriobójcze
kolor zawdzięcza związkom żelaza
pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi
jest niesmaczna
nie jest powszechnie dostępna na rynku
szynka konserwowa
świeży łosoś
ser twarogowy
3 plasterki polędwicy sopockiej, 2 plasterki żółtego sera, 2 kajzerki i łyżka keczupu
średni kawałek pizzy
0,5 l wody średniozmineralizowanej
powodować ból zębów
zmniejszać gęstość mineralną kości
obniżać wydolność organizmu
cynk
jod
żelazo
niedoborów soli w diecie
nieprawidłowych nawyków żywieniowych
zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej
gotowymi mieszankami przyprawowymi
świeżymi lub suszonymi ziołami
sosem sojowym
silne pragnienie i częstsze oddawanie moczu
biegunka i obrzęki
ból stawów i mdłości