glukozy
sacharozy
fruktozy
10% dziennego zapotrzebowania energetycznego
12% dziennego zapotrzebowania energetycznego
15% dziennego zapotrzebowania energetycznego
ok. 25 kg cukru
ok. 35 kg cukru
ok. 45 kg cukru
wzrost spożycia napojów i żywności przetworzonej
nawyk dosładzania napojów i potraw przez konsumentów
rosnące spożycie słodyczy
nie zawiera cukrów
jest zalecany dla chorych na cukrzycę
nie ma dodatku cukrów
spożywany w okresie zimowym poprawia odporność organizmu
jest źródłem witamin i składników mineralnych
może być zamiennikiem cukru spożywczego
laktoza
fruktoza
glukoza
2 łyżeczki cukru (40 kcal)
3 łyżeczki (60 kcal)
5 łyżeczek cukru (100 kcal)
zagęszczony sok owocowy lub stewia
cukier brązowy
słodziki stołowe
dipach, sosach typu ketchup
miodzie pszczelim
większości soków owocowych
mają zaburzenia nastroju i są nerwowe
są narażone na rozwój kolki jelitowej
uskarżają się na mdłości
mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi niż po spożyciu żywności zawierającej cukier
większego wzrostu poziomu glukozy we krwi niż po spożyciu żywności zawierającej cukier
nie ma znaczenia dla wzrostu poziomu glukozy we krwi w porównaniu do spożycia żywności zawierającej cukier
nie zawierają cukru
zawierają cukier w ilościach śladowych
zawierają cukier w ilościach znaczących