zwiększa przyswajanie witamin
reguluje temperaturę ciała
niezbędny składnik odżywczy
płyny oraz produkty spożywcze
napoje i woda mineralna
potrawy płynne tj. zupy, koktajle, smoothie
3000 ml dla wszystkich konsumentów
1500 ml dla kobiet i mężczyzn
2500 ml dla mężczyzn i 2000 ml dla kobiet
problemów z widzeniem
nadmiernego uczucia głodu i pragnienia
bólu głowy i bezsenności
pić w małych ilościach, regularnie przez cały dzień
uzupełniać z soków owocowych i warzywnych
zastępować płynami o niskiej zawartości sodu
gorączki i zmniejszonej wartości energetycznej pożywienia
wahań temperatur (np. upały lub mrozy) oraz intensywnej aktywności fizycznej
diety o niskiej zawartości soli lub znaczącej zawartość mięsa
to napój przeznaczony wyłącznie dla sportowców
zwiększa wchłanianie wody
podnosi poziom insuliny we krwi
wody
kawy i herbaty
soków owocowych i warzywnych
pracy wątroby i woreczka żółciowego
diety redukującej masę ciała
regulacji gospodarki wapnia w organizmie
nie są wskazane do popijania leków
w niewielkich ilościach są zalecane w profilaktyce nadciśnienia tętniczego
są niskokaloryczne
działają moczopędnie
odwadniają komórki
wypłukują magnez
są źródłem wody, błonnika i witamin
nie podnoszą wartości energetycznej diety
zawierają cukier i sód, które poprawiają wchłanianie wody