eliminacja produktów pochodzenia zwierzęcego
łączenie produktów roślinnych z nabiałem
ograniczenie spożycia ryb i owoców morza
bazuje na spożyciu tylko surowych warzyw i owoców
eliminuje z jadłospisu orzechy i pestki
to elastyczny wegetarianizm
muszą przyjmować złożone kompleksy witaminowe
wymagają suplementacji wit. D i B12
powinny włączyć suplement o składzie żelazo-wapń
nie można zrealizować dobowego zapotrzebowania na wapń
można zrealizować dobowe zapotrzebowania na wapń
wapń uzyskujemy tylko z produktów roślinnych wzbogacanych
należy obowiązkowo suplementować
uzyskuje się jedząc 2 razy w tygodniu zamiennik mięsa
można zapewnić urozmaiconą dietą
olej lniany, orzechy włoskie
tofu, pestki słonecznika
napój migdałowy, sezam
silk tofu
siemię lniane
jogurt owsiany
regeneracja tarczycy
zmniejszenie ryzyka chorób przyzębia
redukcja ciśnienia tętniczego
jest bezpieczna w każdym wieku
nie jest zalecana dla dzieci i kobiet w ciąży
jest kosztowna i skomplikowana
białko serwatkowe
twaróg otrzymywany z napoju sojowego
produkt białkowy z ryżu
jest niesmaczna
może prowadzić do niedokrwistości
upośledza trawienie białek
jest bardziej wartościowe niż białko zwierzęce
wymaga spożycia dwukrotnie większej ilości niż białko zwierzęce
wystarcza do pokrycia potrzeb naszego organizmu
Na naszej stronie internetowej używamy plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.