składają się z aminokwasów i pektyn
to składnik budulcowy tkanek, enzymów i hormonów
są najważniejszym mikroskładnikiem odżywczym
10-20%
15-25%
15-30%
zmniejszenie masy ciała, spadek odporności, gorsze gojenie ran
bóle głowy, biegunka, problemy z widzeniem po zmroku
zaparcia, nadpobudliwość, nadmierna potliwość
zwiększa ryzyko anemii
obciąża nerki i wątrobę
powoduje nadmierne wydalanie wody z organizmu
białka pochodzenia zwierzęcego
białka pochodzenia roślinnego
białka zawierające aminokwasy w niezbędnych proporcjach
wapnia
żelaza
witaminy C
orzechy, ryby, chuda wieprzowina, drób
soczewica, migdały, chudy drób, ryby
ryż, ziemniaki, wieprzowina, tłuste ryby morskie
organizm nie wytwarza ich samodzielnie
organizm wytworzy je, gdy ma dostarczone prekursory aminokwasów
organizm musi je usunąć, ponieważ mogą uszkodzić nerki
kasza jęczmienna, napój migdałowy, jogurt, miód wielokwiatowy
jaja, dorsz, jogurt, pyłek pszczeli
sok pomidorowy, siemię lniane, jogurt, miód gryczany
orkisz, tapioka
kukurydza, ryż
gryka, kamut
należy wykluczyć z diety wszystkie produkty, które go zawierają
należy wykluczyć z diety produkty, które zawierają duże ilości glutenu np. pieczywo
w przypadku dolegliwości należy skonsultować się z lekarzem i wykonać niezbędne badania diagnostyczne
orzeszki ziemne (arachidowe)
migdały
orzechy włoskie
groszek zielony
świeży szpinak
brokuł
Na naszej stronie internetowej używamy plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.