zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Białko - znaczenie w żywieniu

1. Białka:

2. Zalecany udział białka ogółem w diecie zdrowej osoby dorosłej wynosi:

3. Konsekwencją niedoboru białka jest:

4. Nadmiar białka w diecie:

5. Białka kompletne to:

6. Produkcję kolagenu zaburza niedobór:

7. Żywności wysokobiałkowa, która zmniejsza ryzyko wielu chorób i przedwczesnej śmierci to:

8. Aminokwasy egzogenne:

9. Dobre źródło pokarmowe aminokwasów niezbędnych to:

10. Glutenu naturalnie nie zawierają:

11. Gluten jest białkiem, które może wywoływać alergię i nietolerancje pokarmowe. Dlatego:

12. Najwięcej białka z poniższych zawierają:

13. Które z poniższych warzyw zawiera najwięcej białka:

Używamy cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.