zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Żywienie w okresie menopauzy

W okresie klimakterium spada poziom estrogenów, a to powoduje zmiany w składzie ciała. Zmniejsza się masa beztłuszczowa (głównie mięśniowa), a wzrasta tłuszczowa. Jak sobie pomóc w czasie przekwitania?

Zdrowe nawyki

W okresie przekwitania następują nieodwracalne zmiany hormonalne. W ich wyniku kobieta nie może już zajść w ciążę. Ostatnia miesiączka u kobiet najczęściej występuje między 45 a 55 rokiem życia.

  • Klimakterium – to czas przekwitania kobiety, trwa kilka lat przed menopauzą i po niej. W okresie klimakterium miesiączki mogą być nieregularne i pojawiać się coraz rzadziej.
  • Menopauza – jest ostatecznym ustaniem miesiączkowania, po którym przez 12 miesięcy nie wystąpiło już żadne krwawienie. Jest wynikiem naturalnego procesu fizjologicznego u każdej kobiety. W trakcie przekwitania jajniki zmniejszają swój rozmiar i ograniczają wydzielanie hormonów estrogenów i progesteronu. Przez to ustaje miesiączka i zdolności rozrodcze. Jest to proces nieodwracalny.

Dieta w trakcie menopauzy

W czasie przekwitania możesz zauważyć u siebie zwiększenie wagi. Hormony w tym czasie wpływają na odkładanie się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha. A sylwetka bardziej przypomina jabłko. 

W łagodzeniu objawów mogą pomóc:

  • jedzenie regularnie 4-5 posiłków dziennie
  • rezygnacja z żywności wysokoprzetworzonej — gotowych dań, fast foodów
  • jedzenie warzyw do każdego posiłku (najlepiej, aby połowę talerza zapełniły warzywa)
  • zastąpienie słodyczy warzywami lub owocami
  • jedzenie produktów, które zawierają potas— pomidory, awokado, morele, banany
  • zastępowanie jasnych produktów zbożowych pełnoziarnistymi — kaszami, ryżem brązowym, pieczywem i makaronem razowym.
  • włączanie do diety co najmniej 2 porcji produktów mlecznych, które są źródłami wapnia — mleko, kefir, maślanka, jogurt, twaróg
  • dbanie, aby dieta była bogata w inne źródła wapnia — warzywa zielone (jarmuż, szpinak, brokuły, brukselkę), ryby z ościami (sardynki)
  • jedzenie co najmniej 2 porcji tłustych ryb tygodniowo — łososia, pstrąga, makrelę, śledzia
  • ograniczanie czerwonego mięsa — wołowiny, wieprzowiny, gęsi, kaczki, podrobów i tłustych wędlin. Zastąpienie ich chudym mięsem drobiowym, rybami, nasionami roślin strączkowych.
  • jedzenie co najmniej 1-2 razy w tygodniu nasion roślin strączkowych (fasola, ciecierzyca, soja, soczewica, groch)
  • włączanie do diety zdrowych tłuszczów (olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek, orzechy i nasiona)
  • ograniczanie cukru, unikanie produktów z dodatkiem cukru
  • ograniczanie soli do maksymalnie 1 łyżeczki dziennie
  • picie co najmniej 2 litry niesłodzonej wody dziennie
  • dbanie o odpowiednią ilość i jakość snu — co najmniej 7 godzin dziennie
  • aktywność fizyczna.

Do diety możesz włączyć także składniki, które zawierają fitoestrogeny i witaminę D. 

  • Fitoestrogeny – naturalne składniki roślinne, które naśladują działanie estrogenów. Ich źródłem są: soja, produkty sojowe (tofu, tempeh, pasta miso), napój sojowy, kiełki sojowe, orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona słonecznika, fasola. Jedzenie produktów sojowych może łagodzić niektóre objawy menopauzy, jak np. uderzenia gorąca.
  • Witamina D – znajdziesz ją w rybach, olejach rybich i jajach. Organizm produkuje ją także poprzez działanie promieni słonecznych na skórę. Jeśli planujesz suplementację – omów ją wcześniej z lekarzem, ponieważ nadmiar witaminy D może powodować utratę łaknienia, zaburzenia rytmu serca, bóle głowy, kamicę pęcherzyka żółciowego, kamicę nerkową. Natomiast niedobór tej witaminy może zwiększać ryzyko chorób układu kostnego, sercowo-naczyniowego, nerwowego.

Chcesz przygotować zdrowe posiłki, ale nie masz pomysłu? Skorzystaj z Planów żywieniowych - Diety NFZ. Na stronie dostępnych jest 19 planów żywieniowych, np. osteoporoza, classic, senior, odporność czy express. Możesz skorzystać z próbnego planu na 3 dni lub założyć konto i ułożyć dietę nawet na 28 dni.