zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Jak przygotować posiłki dla seniorów

Zmiany w organizmie seniora, zarówno fizyczne, jak i te metaboliczne, wymagają odpowiednich modyfikacji w diecie. Sprawdź, jak przygotowywać posiłki dla osób starszych.

Zdrowe nawyki
Małżeństwo seniorów uśmiecha się patrząc na siebie przy posiłku

Potrzeby seniorów

Proces starzenia się organizmu może wpływać na codzienne funkcjonowanie. Z wiekiem układ pokarmowy może gorzej wchłaniać i trawić składniki odżywcze. W miarę upływu czasu mogą pojawić się:

  • zmniejszony apetyt
  • słabsze odczuwanie smaku
  • niedożywienie
  • utrata masy i siły mięśni
  • zaburzenia mikroflory jelitowej
  • trudności z żuciem i połykaniem.

Dlatego dieta seniora różni się od standardowej diety. Co więcej, osoby starsze często chorują przewlekle (np. na cukrzycę, nadciśnienie, osteoporozę). Przygotowując dla nich posiłki, pamiętaj o ich indywidualnych potrzebach i preferencjach.

Jak komponować posiłki

Jadłospis powinien być dostosowany do potrzeb. Planując jadłospis dla osoby starszej, postaraj się uwzględnić:

  • 3-5 posiłków, w regularnych odstępach w ciągu dnia
  • urozmaicenie produktów na talerzu
  • spokojną atmosferę przy jedzeniu
  • estetykę podawanych potraw
  • odpowiednią konsystencję – dla osób z trudnościami w żuciu lepsze będą miękkie potrawy (zupy krem, gotowane warzywa, puree).

Aby zaspokoić potrzeby żywieniowe seniora, należy:

  • uwzględniać w potrawach składniki zawierające błonnik, witaminy i składniki mineralne
  • zapewniać odpowiednio dużo białka w posiłkach
  • pamiętać o nawodnieniu
  • ograniczać cukry proste i sól.

Pomocny w komponowaniu posiłków może być Talerz Zdrowego Żywienia (link otwiera się w nowej karcie). Możesz się z niego dowiedzieć, w jakich proporcjach uwzględniać produkty w posiłkach.

Pamiętaj, że osoby z chorobami współistniejącymi mogą wymagać specjalnych modyfikacji diety. Warto wtedy skorzystać z pomocy lekarza i dietetyka.

Co uwzględnić w jadłospisie i jak to przyrządzać

Jadłospis seniora powinien być zbilansowany. Potrawy należy podawać w przystępnej formie, tak aby osoby starsze nie miały problemu z ich zjedzeniem i strawieniem. Jednocześnie dania powinny być pełne smaku, witamin i białka. Co zatem uwzględniać w codziennej diecie?

Warzywa i owoce

Dodawaj je do każdego posiłku. Seniorzy mogą mieć problem ze zjedzeniem zalecanej ilości (400 g warzyw i owoców dziennie) ze względu np. na problemy z uzębieniem. Wtedy warto wykorzystywać techniki kulinarne zalecane w diecie lekkostrawnej.

Warzywa możesz przygotowywać na wiele sposobów:

  • gotuj na parze – zachowają najwięcej witamin
  • duś z aromatycznymi ziołami
  • podawaj w formie rozdrobnionej np. zupy kremu, koktajlu
  • rozdrabniaj i zagęszczaj nimi sosy, np. startą marchewkę dodaj do sosu do spaghetti
  • piecz np. w postaci frytek z marchewki i buraka
  • podawaj dodatkowo w formie soków lub przecierów.

Unikaj surowych, twardych owoców i warzyw oraz tych z dużą ilością pestek i grubą skórką, jeśli senior źle je toleruje.

Źródła białka

Osoby starsze potrzebują więcej białka niż zdrowi dorośli. Dlatego w codziennej diecie uwzględniaj produkty białkowe (ryby, jaja, chude mięso, nasiona roślin strączkowych, mleko i jego przetwory).

Wypróbuj sposoby na przygotowanie produktów, zawierających duże ilości białka:

  • mięsa gotuj, duś, piecz w folii
  • podawaj łatwe do pogryzienia mielone mięso z kurczaka lub indyka (np. pulpeciki w sosie warzywnym)
  • podawaj naturalne jogurty, kefiry, maślanki w postaci koktajli, dodatków do sałatek, zabielaj nimi potrawy
  • z serów twarogowych przygotowuj pasty kanapkowe, farsz do naleśników
  • z ryb usuwaj wszystkie ości, najlepiej podawaj je w formie zmielonej
  • rośliny strączkowe gotuj do miękkości i miksuj na pasty (np. hummus).

Unikaj:

  • smażenia
  • przetworzonego mięsa (wędlin, kiełbas, parówek)
  • jogurtów smakowych z dodatkiem cukru.

Produkty zbożowe

W każdym głównym posiłku uwzględniaj produkty zbożowe (kasza, ryż, pieczywo, makaron, naturalne płatki zbożowe). Staraj się, aby to były produkty pełnoziarniste. Są one źródłem węglowodanów złożonych, witamin z grupy B, składników mineralnych oraz błonnika.

Produkty zbożowe możesz przygotowywać w następujący sposób:

  • uwzględniaj różne rodzaje pieczywa (graham, razowe). Możesz podawać je z pastami, które zmiękczą pieczywo i ułatwią jedzenie
  • podawaj owsianki z naturalnych płatków gotowanych na mleku z dodatkiem owoców
  • kasze (jaglana, gryczana, jęczmienna) gotuj na miękko
  • dodawaj do potraw takich jak: zapiekanki, kotlety, placki
  • w koktajlach uwzględniaj zbożowy dodatek np. łyżka płatków owsianych

Unikaj bardzo twardych i ziarnistych wypieków, które mogą być trudne do pogryzienia.

Zdrowe tłuszcze

Używaj tłuszczów roślinnych jako dodatku do potraw. Zwiększają kaloryczność, co jest istotne w przypadku osób starszych z niedowagą. Wpływają również na smak posiłków, co może pomóc osobom ze zmniejszonym apetytem.

Tłuszcze roślinne wykorzystuj w różnej formie:

  • oliwę i olej lniany dodawaj na zimno do sałatek, pieczywa
  • używaj kremów orzechowych do kanapek, owsianek i koktajli, a także jako składników past
  • awokado rozgniataj i używaj jako pastę kanapkową lub dodawaj pokrojone do dania
  • uwzględnij tłuste gatunki ryb w posiłkach (np. łosoś, makrela)

Ogranicz tłuszcze zwierzęce (np. masło, tłuste mięso i wędliny, smalec), aby chronić układ krwionośny. Zamiast smażenia wybieraj gotowanie, duszenie i pieczenie.

Nawodnienie

Pamiętaj, że senior powinien pić ok. 2 l. wody dziennie, najlepiej małymi porcjami przez cały dzień. W przeciwnym razie, może to doprowadzić do odwodnienia, które może objawiać się bólami głowy, problemem z koncentracją, zaburzeniami rytmu serca i może doprowadzić do omdleń. Do zapewnienia odpowiedniego nawodnienia najlepsza jest woda. Poza nią możesz uwzględnić:

  • napoje mleczne
  • soki owocowe i warzywne
  • koktajle
  • napary herbaciane i owocowe.