By utrzymać prawidłową masę ciała, stosuj zasadę: śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak. Śniadanie powinno stanowić ok. 25–30% dziennego zapotrzebowania na energię, a jakość tego posiłku ma decydujący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Co daje dobre śniadanie
Zalet spożywania pełnowartościowego śniadania jest wiele. Można do nich zaliczyć:
- prawidłowy rozwój (intelektualny i fizyczny) dzieci i młodzieży
- lepszą pamięć i koncentrację
- większą wydajność w pracy
- zmniejszenie ryzyka otyłości
- lepsze efekty odchudzania
- prawidłowe działanie układu nerwowego
- prewencję cukrzycy
- prewencję chorób układu sercowo-naczyniowego.
Jak skomponować dobre śniadanie
Śniadanie powinno być pełnowartościowe, a co to oznacza? Przede wszystkim powinno zawierać:
- produkty o wysokiej zawartości błonnika, jak: zboża, owoce i warzywa
- produkty mleczne
- tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe.
Zjedz śniadanie w ciągu 2 godzin od przebudzenia, by pobudzić metabolizm do działania.
O porcji owoców i warzyw należy pamiętać przy każdym posiłku. Maliny, truskawki, pomidory, ogórki, zioła… Te i wiele innych produktów, to naturalne źródła witamin, minerałów i antyoksydantów.
Przepisy na słoneczne śniadanie
Omlet ze szpinakiem
Składniki:
- jajko, 2 sztuki
- mozzarella, 1 kulka
- pomidor, 1 sztuka
- szpinak świeży, 4 garście
- płatki owsiane, 2,5 łyżki
- szczypiorek, 2 łyżki
- mleko 2% tłuszczu, 60 ml
- czosnek, 1 ząbek
- oliwa, 1 łyżeczka
- chleb żytni, 1 kromka
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż szpinak i czosnek. Do roztrzepanych jajek dodaj płatki owsiane, mleko i szczypiorek. Masę przelej na patelnię. Pod koniec dodaj pokrojoną mozzarellę, pomidora i paprykę. Duś pod przykryciem. Gotowy omlet podawaj z tostem z chleba żytniego.
Sezamowe grzanki
Składniki:
- chleb żytni razowy, 2 kromki
- ogórek, pół sztuki
- tahini, 3 łyżeczki
- pomidorki koktajlowe, 2 sztuki
Wykonanie:
Z chleba przygotuj grzanki, nałóż tahini i pokrojone warzywa.
Placuszki z maślanki z jagodami i bananem
Składniki:
- banan, pół sztuki
- jagody, 2 łyżki
- jajko, 1 sztuka
- mąka gryczana, 1,5 łyżki
- maślanka naturalna, 50 ml
Wykonanie:
W misce połącz jajko, mąkę i maślankę. Dodaj jagody i wymieszaj. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię i smaż małe placuszki. Banana pokrój w plasterki lub rozgnieć widelcem. Placuszki podawaj z bananem i jagodami.