zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Słoneczne śniadania

Czy może być coś piękniejszego od letniego śniadania na balkonie wśród śpiewu ptaków? Nawet gdy jesteś w innej scenerii, śniadanie powinno być podstawowym posiłkiem dnia! 

Produkty i przepisy

By utrzymać prawidłową masę ciała, stosuj zasadę: śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak. Śniadanie powinno stanowić ok. 25–30% dziennego zapotrzebowania na energię, a jakość tego posiłku ma decydujący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Co daje dobre śniadanie

Zalet spożywania pełnowartościowego śniadania jest wiele. Można do nich zaliczyć:

  • prawidłowy rozwój (intelektualny i fizyczny) dzieci i młodzieży
  • lepszą pamięć i koncentrację
  • większą wydajność w pracy
  • zmniejszenie ryzyka otyłości
  • lepsze efekty odchudzania
  • prawidłowe działanie układu nerwowego
  • prewencję cukrzycy
  • prewencję chorób układu sercowo-naczyniowego.

Jak skomponować dobre śniadanie

Śniadanie powinno być pełnowartościowe, a co to oznacza? Przede wszystkim powinno zawierać:

  • produkty o wysokiej zawartości błonnika, jak: zboża, owoce i warzywa
  • produkty mleczne
  • tłuszcze bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe.

Zjedz śniadanie w ciągu 2 godzin od przebudzenia, by pobudzić metabolizm do działania.

O porcji owoców i warzyw należy pamiętać przy każdym posiłku. Maliny, truskawki, pomidory, ogórki, zioła… Te i wiele innych produktów, to naturalne źródła witamin, minerałów i antyoksydantów.

Przepisy na słoneczne śniadanie

Omlet ze szpinakiem

Składniki

  • jajko, 2 sztuki
  • mozzarella, 1 kulka
  • pomidor, 1 sztuka
  • szpinak świeży, 4 garście
  • płatki owsiane, 2,5 łyżki
  • szczypiorek, 2 łyżki
  • mleko 2% tłuszczu, 60 ml
  • czosnek, 1 ząbek
  • oliwa, 1 łyżeczka
  • chleb żytni, 1 kromka

Wykonanie

Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmaż szpinak i czosnek. Do roztrzepanych jajek dodaj płatki owsiane, mleko i szczypiorek. Masę przelej na patelnię. Pod koniec dodaj pokrojoną mozzarellę, pomidora i paprykę. Duś pod przykryciem. Gotowy omlet podawaj z tostem z chleba żytniego.

Sezamowe grzanki

Składniki

  • chleb żytni razowy, 2 kromki
  • ogórek, pół sztuki
  • tahini, 3 łyżeczki
  • pomidorki koktajlowe, 2 sztuki

Wykonanie

Z chleba przygotuj grzanki, nałóż tahini i pokrojone warzywa.

Placuszki z maślanki z jagodami i bananem

Składniki

  • banan, pół sztuki
  • jagody, 2 łyżki
  • jajko, 1 sztuka
  • mąka gryczana, 1,5 łyżki
  • maślanka naturalna, 50 ml

Wykonanie

W misce połącz jajko, mąkę i maślankę. Dodaj jagody i wymieszaj. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię i smaż małe placuszki. Banana pokrój w plasterki lub rozgnieć widelcem. Placuszki podawaj z bananem i jagodami.

Jaglanka z pistacjami i truskawkami - YouTube

Gryczany mus na słodko z malinami - YouTube