zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Choroba wrzodowa – jak pomóc sobie dietą

Dolegliwości związane z choroba wrzodową żołądka lub dwunastnicy możesz złagodzić, odpowiednio dobierając potrawy i sposób ich przyrządzania.

Dieta w chorobie

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy jest jedną z częściej występujących chorób układu pokarmowego i dotyczy nawet 5-10% osób dorosłych. Charakterystyczne jest dla niej nawracanie bolesnych wrzodów.

Jak powstają wrzody?

Wrzody to uszkodzenia w błonie śluzowej żołądka i dwunastnicy, którym towarzyszy stan zapalany i martwica. Powstają wskutek oddziaływania na śluzówkę kwasu solnego i enzymów trawiennych zawartych w soku żołądkowym. Za główne przyczyny  wrzodów żołądka i dwunastnicy uważa się

  • zakażanie bakterią Helicobacter pylori.
  • przewlekłe stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

Objawy choroby wrzodowej

Do objawów należy przede wszystkim charakterystyczny ból w górnej części brzucha. Możesz go zaobserwować:

  • do 3 godzin po posiłku
  • na czczo (także nocą)
  • w czasie posiłku w zależności od miejsca występowania wrzodów.

U niektórych osób mogą pojawić się także mdłości i wymioty. Ból zwykle ustępuje po zjedzeniu posiłku lub zastosowaniu leków zobojętniających kwas żołądkowy. Zdarza się też, że choroba wrzodowa przebiega bezobjawowo.

Oprócz leczenia zaleconego przez lekarza ulgę w chorobie może przynieść także zastosowanie odpowiedniej diety.

Wrzody – jak je rozpoznać

Wszystkie dolegliwości ze strony układu pokarmowego powinny być zdiagnozowane. Udaj się do lekarza, jeśli często odczuwasz dyskomfort i ból w górnej części brzucha. Lekarz zleci Ci potrzebne badania lub skieruje do innego specjalisty. Chorobę wrzodową można zdiagnozować na podstawie

  • badania endoskopowego
  • badań wykrywających zakażenie bakterią H. pylori.

W leczeniu wrzodów stosuje się przede wszystkim leki zmniejszające wydzielanie kwasu solnego w żołądku, a w przypadku zakażenia H. pylori dodatkowo antybiotyki. Duże znaczenie w leczeniu mają też zmiany wybranych elementów stylu życia jak dieta, czy palenie tytoniu.

Zalecenia żywieniowe – najważniejsze zasady

Odpowiednia dieta może wspomóc leczenie farmakologiczne i wpłynąć na złagodzenie objawów choroby. W okresie zaostrzenia choroby i nasilenia objawów stosuj dietę lekkostrawną. Po ustąpieniu objawów możesz stopniowo rozszerzać dietę zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Zawsze jednak uwzględniaj swoją reakcję na poszczególne produkty i eliminuj z diety te, po których zjedzeniu źle się czujesz. Zasady, które warto wprowadzić w życie, by złagodzić dolegliwości związane z chorobą wrzodową:

  • Jedz 5-6 niewielkich posiłków dziennie, w odstępach co 2-3 godziny.
  • Zwróć także uwagę na temperaturę posiłku, tempo jedzenia i dokładne gryzienie.
  • Stosuj metody przygotowywania potraw takie jak gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez obsmażania oraz pieczenie w folii, pergaminie lub naczyniach żaroodpornych bez dodatku tłuszczu.
  • Unikaj dosalania posiłków i używania ostrych przypraw.

Pamiętaj o nawodnieniu

Wypijaj minimum 1,5-2 litrów płynów dziennie. Wybieraj przede wszystkim:

  • niegazowaną wodę
  • słabe napary herbaty
  • napary ziołowe.

Uważaj na kawę, zwłaszcza jej mocny napar. Jeśli to koniecznie okresowo zrezygnuj z picia kawy oraz mocnych naparów herbat.

Co jeść, a czego unikać

W leczeniu choroby wrzodowej i w złagodzeniu związanych z nią dolegliwości, pomoże Ci zmiana sposobu odżywiania.

  • Ogranicz produkty pełnoziarniste oraz surowe warzywa i owoce, które należą do głównych źródeł błonnika.
  • By, nie rezygnować całkowicie z warzyw i owoców w diecie, stosuj metody, dzięki którym błonnik pokarmowy będzie lepiej tolerowany:
    • usuwaj skórki i pestki
    • oddzielaj i usuwaj twarde i zwłókniałe części roślin (np. z fasolki, szparagów czy kalarepy)
    • wydłużaj czas gotowania
    • rozdrabniaj (np. przez miksowanie, tarcie na tarce).
  • Z produktów zbożowych wybieraj
    • pieczywo jasne, drobne kasze (np. jaglana, manna, kuskus, kukurydziana)
    • ryż biały
    • jasne makarony pszenne i ryżowe
    • płatki owsiane błyskawiczne i ryżowe oraz mąki oczyszczone (pszenna, kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana).
  • Produkty tłuste zamień na te zawierające mniej tłuszczu. Na co dzień wykorzystuj przede wszystkim:
    • mleko do 2% tłuszczu
    • naturalne produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka, twaróg półtłusty)
    • chude mięsa i wędliny (zwłaszcza drób).
  • Jedz jajka i ryby, ale zrezygnuj ze smażenia ich.

Unikaj produktów wysoko przetworzonych, takich jak:

  • słodycze
  • słone przekąski
  • gotowe dania
  • żywność typu fast food
  • konserwy mięsne i rybne
  • warzywa w occie i konserwowe, czy produkty wędzone.

Tabelę produktów zalecanych i niezalecanych oraz przykładowy jadłospis znajdziesz w zaleceniach Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (link otwiera się w nowej karcie).

Zmiana stylu życia

Żeby zapobiec nawrotom choroby wrzodowej konieczna jest zmiana codziennych nawyków i stosowanie zasad zdrowego stylu życia.

  • Dbaj o regularny ruch. Ważne by aktywność fizyczna była dostosowana do Twoich potrzeb i możliwości. Nie musisz trenować na siłowni, wystarczą proste regularnie wykonywanie aktywności jak spacery, wchodzenie po schodach, aktywne prace domowe, zabawy z dziećmi.
  • Zrezygnuj z alkoholu i palenia tytoniu, które mogą działać drażniąco na błonę śluzową żołądka, utrudniać gojenie się wrzodów oraz nasilać wydzielane soku żołądkowego.
  • Znajdź sposoby na radzenie sobie ze stresem, ponieważ nasila on dolegliwości choroby wrzodowej. Możesz wykorzystać np. ćwiczenia oddechowe i różne techniki relaksacyjne.

O czym warto pamiętać

Jeśli potrzebujesz wsparcia w zmianie nawyków żywieniowych skorzystaj z bezpłatnej pomocy specjalisty w Centrum Dietetycznym Online (link otwiera się w nowej karcie).

Źródło informacji: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej NIZP PZH-PIB

Używamy cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.