zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Rozszerzanie diety niemowląt

Prawidłowe żywienie dziecka w pierwszym okresie życia ma znaczenie dla jego rozwoju fizycznego i psychomotorycznego. Dowiedz się, w jaki sposób wprowadzać pierwsze pokarmy stałe do diety dziecka.

Ciąża i dziecko

Kiedy możesz zacząć rozszerzać dietę

Większość niemowląt potrzebuje dodatkowego pokarmu, oprócz mleka matki lub mleka modyfikowanego, od około 6 miesiąca życia. Zgodnie z zaleceniami ESGPHAN, najlepiej zacząć podawać dziecku nowe jedzenie nie wcześniej niż w 5 miesiącu i nie później niż w 7 miesiącu życia.

U większości dzieci między 5 a 7 miesiącem rozwija się zdolność do przyjmowania pokarmów stałych. Zaczynają wtedy samodzielnie siedzieć z podparciem. Bardziej kontrolują już ruchy szyi i głowy, co pozwala na jedzenie z łyżeczki. Zanika też u nich odruch usuwania ciał obcych z ust, a to umożliwia karmienie pokarmami stałymi.

Etapy wprowadzania nowych pokarmów

0-5 lub 0-6 miesięcy

  • Na początku życia dziecko przyjmuje pokarm płynny — wyłącznie mleko matki lub mleko modyfikowane. Bez innych płynów.

5-6 miesięcy

  • Wprowadzaj pokarmy o konsystencji puree (najlepiej jednoskładnikowe).
  • Ze względu na kształtowanie tolerancji smakowej, do diety dziecka wprowadź najpierw warzywo, potem owoc. Trudniejsza jest akceptacja smaku warzyw niż owoców. Najlepiej zacznij od warzyw zielonych, np. brokułów gotowanych i zmiksowanych.
  • Owoce wprowadź później niż warzywa, ale kontynuuj podawanie warzyw. Proponowane pierwsze owoce to np. jabłko, morele, banany.
  • Następnie możesz wprowadzać kaszki, kleiki i produkty zbożowe bezglutenowe (np. kasza jaglana) i z glutenem (np. kasza manna).
  • Gdy dziecko je już warzywa, owoce i kaszki zbożowe, możesz rozszerzyć jego dietę o mięso, jaja, ryby.
  • Nie ma znaczenia kolejność wprowadzania poszczególnych gatunków mięsa. Możesz zacząć od podawania mięsa z indyka, królika, kurczaka, jagnięciny. Wybieraj mięso ze sprawdzonych źródeł.
  • Podawaj ryby w małych porcjach 1-2 razy w tygodniu. Najlepiej tłuste ryby takie jak łosoś norweski hodowlany czy pstrąg hodowlany.
  • Jaja podawaj dobrze ugotowane przez 10-15 minut. Możesz podawać jedno małe jajo 2 razy w tygodniu.

7-12 miesięcy

  • Wprowadź do diety niemowlęcia 5 posiłków dziennie – 3 główne i 2 mniejsze.
  • Stopniowo zwiększaj różnorodność rozdrobnionych lub posiekanych produktów.
  • Podawaj warzywa i owoce: surowe w cząstkach lub posiekane gotowane, rozdrobnione lub zmiksowane.
  • Podawaj różne kasze, wprowadź pieczywo, płatki zbożowe naturalne.
  • Pamiętaj o wprowadzeniu 3 posiłków mlecznych od 7-8 miesiąca życia. Jeśli dziecko pije mleko matki, liczba karmień piersią może być większa.
  • Małą ilość mleka krowiego możesz stosować do przygotowania posiłków takich jak naleśniki czy placuszki.
  • Mleko krowie pełnotłuste możesz podać do picia dopiero po 1. roku życia dziecka. Zawiera ono małe ilości żelaza. Jeśli poda się je później, może to zapobiegać niedokrwistości z niedoboru żelaza.
  • Nie podawaj mleka koziego i owczego. Mleka te mają niebezpiecznie duże stężenie soli mineralnych, a mało kwasu foliowego i witamin.
  • Unikaj podawania dziecku mleka smakowego i aromatyzowanego.
  • Pod koniec 12 miesiąca życia dziecko może jeść posiłki o dowolnej konsystencji.

Uwaga! W diecie dzieci do 1 roku życia nie ograniczaj zawartość tłuszczów. Mają wpływ na rozwój mózgu i zdolności poznawczych takich jak uczenie się, myślenie, postrzeganie.

Najlepszymi źródłami tłuszczy są: masło, oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej rzepakowy, margaryny miękkie kubkowe z małą zawartością tłuszczów typu trans. Tłuszcze typu trans zwiększają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i niektórych typów nowotworów. Sprzyjają rozwojowi otyłości i cukrzycy typu 2. Tłuszcze te znajdują się m.in. w produktach typu fast food, margarynach twardych kostkowych, ciastach, słodyczach czekoladowych.

Jak rozpoznasz głód i sytość u dziecka

Częstym błędem żywieniowym przy rozszerzaniu diety niemowląt jest zmuszanie ich do jedzenia i przekarmianie.

Objawami głodu mogą być:

  • płacz
  • pobudzone ruchy rączek i nóżek na widok pokarmu
  • otwieranie ust i podążanie wzrokiem w stronę łyżki.

Jeśli dziecko chce dalej jeść:

  • uśmiecha się
  • gaworzy
  • wpatruje się w opiekuna i pokazuje pokarm podczas karmienia.

Na poczucie sytości u dziecka mogą wskazywać:

  • zasypianie
  • grymaszenie podczas jedzenia
  • spowolnienie tempa przyjmowania posiłku
  • zaprzestanie ssania
  • odmawianie przyjęcia pokarmu z łyżeczki
  • odpychanie łyżeczki
  • zaciskanie ust przy zbliżaniu łyżeczki.

Jakie płyny możesz podawać dziecku

Mleko matki lub mleko modyfikowane zapewniają wystarczającą ilość płynów zdrowym niemowlętom do 6 miesiąca życia. Od 6 do 11 miesiąca zapotrzebowanie na płyny wynosi 0,8-1 l dziennie, czyli około 3-4 szklanek. W 1. roku dziecko potrzebuje do 1250 ml, około 5 szklanek. W tę ilość wlicza się wodę pitną i mineralną oraz wodę, którą zawiera żywność.

Nie każda woda butelkowana będzie dobra dla dziecka. Dla niemowląt najlepsza jest woda źródlana lub woda mineralna – niskomineralizowana, niskosodowa, niskosiarczanowa. Woda niskomineralizowana zawiera poniżej 500 mg na l soli mineralnych. Przyzwyczajanie niemowlęcia do picia wody zamiast soków i słodzonych napoi jest ważne w zapobieganiu otyłości.

Podczas choroby, pojawienia się gorączki czy biegunki zapotrzebowanie dziecka na płyny wzrasta. Podawaj wtedy często wodę w małych ilościach. Zawsze skonsultuj się z lekarzem.

Które produkty mogą alergizować

Eliminowanie lub opóźnienie wprowadzania produktów potencjalnie alergizujących nie wpływa na zmniejszenie częstości występowania alergii u dzieci zdrowych i obciążonych rodzinnie ryzykiem alergii. Najczęściej reakcje alergiczne wywołują:

  • białka mleka krowiego
  • jaja kurze
  • soja
  • pszenica
  • orzeszki ziemne i inne orzechy
  • ryby i skorupiaki.

Czego nie podawać niemowlętom

  • surowych jaj, ryb, mięsa
  • podrobów – np. wątróbki
  • przetworów mięsnych – kiełbas, wędzonek, parówek, konserw, pasztetów
  • ryb drapieżnych – tuńczyka, miecznika, makreli królewskiej, płytecznika, rekina
  • cukru
  • miodu
  • soli i produktów zawierających dużo soli – kostek rosołowych, zup w proszku, solonego mięsa
  • grzybów
  • produktów mlecznych z niepasteryzowanego mleka, np. serów pleśniowych, sera korycińskiego
  • produktów małych i twardych, np. całych orzechów
  • produktów słodzonych słodzikami, np. aspartamem, acesulfamem K, sacharyną, stewią, erytrolem, ksylitolem.

Jakich napoi unikać

  • herbatek z kopru włoskiego – dla dzieci do 4 roku życia
  • naparów z ziół, np. mięty, rumianku
  • słodzonych napojów
  • wody smakowej
  • napojów gazowanych
  • napojów energetyzujących i z dodatkiem kofeiny
  • napojów zawierających słodziki (np. stewię, aspartam, ksylitol)
  • napojów dla sportowców, które zawierają cukier
  • napoju ryżowego.

Praktyczne wskazówki przy rozszerzaniu diety dziecka

  • To Ty decydujesz, kiedy i co Twoje dziecko zje, natomiast dziecko zdecyduje, ile zje.
  • W czasie posiłku dziecko nie może zostać bez opieki.
  • Nie pospieszaj dziecka. Powinno jeść we własnym tempie.
  • Pierwsze pokarmy stałe najlepiej podawaj dziecku łyżeczką.
  • Nowe pokarmy wprowadzaj pojedynczo z odstępem kilkudniowym, w małych ilościach – po 3-4 łyżeczki. Obserwuj, czy u Twojego dziecka nie występują reakcje niepożądane, jak np. wysypka skórna.
  • Nie podawaj dziecku po ukończeniu 1. roku życia pokarmów i płynów przez butelkę ze smoczkiem.
  • Podawaj dziecku witaminę D od pierwszych miesięcy życia. Skonsultuj dawkę z lekarzem pediatrą lub lekarzem rodzinnym.
Używamy cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.