zamknij
Wielkość tekstu
Kontrast
zamknij
Dobierz indywidualną dietę
Dobierz indywidualną dietę dla siebie i swojej rodziny !

Co najlepiej jeść w ciąży

Może zastanawiasz się, co powinnaś jeść w ciąży, czego unikać, jakie jedzenie będzie najbardziej służyło Tobie i dziecku. Nie masz jeść za dwoje, ale z myślą o Was obojgu 

Ciąża i dziecko

Jedzenie mamy jest bardzo ważne, ponieważ ma wpływ na rozwój dziecka i prawidłowy przebieg ciąży. Wpływa na późniejszy stan zdrowia młodego człowieka. Najlepiej, aby Twoje posiłki były różnorodne i zbilansowane. Wtedy zaspokoisz potrzeby swoje i dziecka. Stosuj zasady talerza zdrowego żywienia i zdrowe nawyki. 

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości i pytania na temat jedzenia w czasie ciąży, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.

Ile trzeba jeść kalorii

Zapotrzebowanie na kalorie zwiększa się w stosunku do okresu przed ciążą i wzrasta w kolejnych trymestrach ciąży:

  • I trymestr – dodatkowo o 70 kcal
  • II trymestr – dodatkowo o 260 kcal
  • III trymestr – dodatkowo o 500 kcal.

Te ilości dotyczą kobiet, które przed ciążą odżywiały się prawidłowo. Odpowiednia ilość energii warunkuje prawidłowe przyrosty masy ciała w ciąży. Wpływa to na masę urodzeniową dziecka. Jeśli jednak przed zajściem w ciążę miałaś dietę zbyt wysokoenergetyczną i nadmierną masę ciała, dostosuj z lekarzem lub dietetykiem twoje zapotrzebowanie energetyczne. Zwracaj uwagę na jakość składników pożywienia.

Pamiętaj, że w ciąży nie powinnaś stosować:

  • środków farmakologicznych wspomagających odchudzanie
  • restrykcyjnych, niedoborowych diet, czyli takich, które nie pokrywają zapotrzebowania Twojego organizmu na składniki pokarmowe i energię.

Przyrosty masy ciała w ciąży

Według zaleceń WHO (World Health Organization – Światowej Organizacji Zdrowia) prawidłowy zakres BMI (body mass index – wskaźnik masy ciała) wynosi 18,5-24,9 kg/m2. Bardzo ważne jest zachowanie prawidłowej masy ciała przed zajściem w ciążę. Ma to istotne znaczenie we właściwym jej przebiegu oraz w wydaniu na świat dziecka o optymalnej masie urodzeniowej.

Bardzo ważna jest prawidłowa masa ciała matki przed ciążą, bo jeśli jest:

  • zbyt niska – wiąże się to ze zwiększonym ryzykiem urodzenia dziecka o małej masie urodzeniowej i zahamowaniem jego rozwoju wewnątrzmacicznego.
  • zbyt wysoka, czyli matka ma nadwagę (BMI 25-29,9 kg/m2) lub otyłość (BMI> 30 kg/m2) – wiąże się to z ryzykiem makrosomii u dziecka. 

O makrosomii mówimy, kiedy dziecko po urodzeniu waży więcej niż 4000 g. Natomiast małą masę urodzeniową określa się, kiedy dziecko waży mniej niż 2500 g. Dzieci z małą masą urodzeniową, jak i z makrosomią, w wieku dorosłym są bardziej podatne na zachorowanie na cukrzycę typu 2, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia lipidowe i choroby sercowo naczyniowe. 

Prawidłowe przyrosty masy ciała w ciąży

BMI przed ciążą (kg/m2) Pożądany całkowity przyrost masy ciała w ciąży
<18,5 12,5-18 kg
18,5-24,9 11,5-16 kg
25-29,9 7-11,5 kg
≥30 5-9 kg



Matka z nadmierną masą ciała jest bardziej narażona na cukrzycę ciążową i nadciśnienie.

Ile powinnaś wypijać płynów

Dobre nawodnienie organizmu jest ważne, ponieważ woda m.in.:

  • jest potrzebna do trawienia i wchłaniania składników pokarmowych
  • pomaga w wydalaniu szkodliwych produktów przemiany materii, toksyn
  • nawilża błony śluzowe
  • reguluje temperaturę ciała.

W czasie ciąży zapotrzebowanie na płyny rośnie, ponieważ:

  • zwiększa się masa narządów i objętość krwi krążącej
  • zwiększa się wartość energetyczna diety i ilość składników pokarmowych
  • do trawienia większej ilości składników potrzeba więcej wody.

Od I trymestru ciąży zacznij pić więcej płynów - około 2,3 litra dziennie.

Najlepszym napojem dla Ciebie jest woda:

  • źródlana lub mineralna
  • niskozmineralizowana lub średniozmineralizowana
  • niskosodowa
  • niskosiarczanowa.

Czy Twoja dieta wpływa na alergię u dziecka

Ze swojej diety wyklucz tylko te produkty, na które sama masz alergię. To, co jesz w czasie ciąży, nie wpływa na ryzyko wystąpienia u dziecka:

  • alergii i jej objawów, w tym:
  • astmy
  • egzemy.

Niektóre produkty często wywołują alergię – nie musisz wykluczać ich „na wszelki wypadek”. Jeśli jesteś w ciąży, nie musisz profilaktycznie unikać takich produktów jak:

  • mleko i produkty mleczne
  • owoce cytrusowe
  • orzechy.

Diety eliminacyjne, wykluczające niektóre produkty stosuj tylko w uzasadnionych przypadkach, najlepiej pod kontrolą lekarza i dietetyka. Bardzo ważne jest bowiem przyjmowanie odpowiednich zamienników – zapytaj o nie podczas konsultacji z fachowcem.

Odpowiednia ilość witaminy D

W okresie ciąży i laktacji zadbaj o odpowiednią ilość witaminy D. To bardzo ważny składnik, który m.in. reguluje odporność i poziom wapnia w organizmie.

Głównym źródłem witaminy D jest synteza skórna (poprzez ekspozycję ciała na słońce) – ale w okresie ciąży nie przebywaj w pełnym słońcu zbyt długo. Dobrym źródłem pokarmowym witaminy D są tłuste ryby morskie. W naszym klimacie lekarz może zalecić przyjmowanie witaminy D w postaci preparatów. Zapytaj go o właściwą dawkę. 

Twoje zapotrzebowanie na składniki odżywcze 

W ciąży zmienia się zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze i witaminy.

1. Białko

Białko to podstawowy budulec wielu narządów. Odpowiada też za odporność organizmu. W czasie ciąży potrzebujesz go więcej. Dodatkowa ilość jest niezbędna do prawidłowego wzrostu tkanek dziecka i matki. Jeśli karmisz dziecko piersią – w mleku matki jest ono podstawowym składnikiem odżywczym. Najlepiej, abyś zjadała 0,83 g białka na każdy kilogram masy ciała. To znaczy, że osoba ważąca 60 kg powinna zjadać około 50 g białka dziennie.

W ciąży zapotrzebowanie na ten składnik rośnie:

  • I trymestr – dodatkowo o 1 g/dobę
  • II trymestr – dodatkowo o 9 g/dobę
  • III trymestr – dodatkowo o 28 g/dobę.

Źródła białka to:

  • mleko i produkty mleczne
  • jaja
  • ryby
  • mięso, najlepiej chudy drób (indyk, kurczak)
  • nasiona roślin strączkowych.

2. Zdrowe tłuszcze

Zadbaj o wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w swojej diecie. Ich odpowiednia ilość jest potrzebna do prawidłowego rozwoju mózgu i narządu wzroku u dziecka oraz zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu. DHA (kwas dokozaheksaenowy) – należący do kwasów omega-3 – obniża także ryzyko małej masy urodzeniowej dziecka i depresji poporodowej u matki.

Dobrym źródłem kwasów omega-3 są:

  • oleje roślinne: rzepakowy, lniany i sojowy
  • żółtko jaja
  • tłuste ryby morskie
  • orzechy i nasiona.

Zgodnie z aktualnymi normami żywienia NIZP PZH – PIB (Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego): dorosły człowiek powinien spożywać dziennie minimum 250 mg DHA i EPA (kwas eikozapentaenowy, należący do kwasów omega-3). Dobrym źródłem są tłuste ryby morskie. Najlepiej jeść ryby 2 razy w tygodniu, w tym co najmniej raz tłuste ryby morskie, w porcjach po 150 g. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny przyjmować dodatkowo minimum 200 mg DHA, w zależności od zaleceń lekarza. Wprowadź tłuste ryby morskie do swojej diety co najmniej 2 razy w tygodniu w porcjach po 150 g.

Tłuszcze ogółem powinny dostarczać 30-40% energii z całodziennej diety, a w przypadku niskiej aktywności fizycznej 20-30% energii. Dla kobiet w ciąży zwiększa się zapotrzebowanie:

  • I trymestr – dodatkowo o 2,3-3,1 g/dobę
  • II trymestr – dodatkowo o 8,7-11,6 g/dobę
  • III trymestr – dodatkowo o 16,7-22,2 g/dobę.

Staraj się ograniczyć nasycone kwasy tłuszczowe. Ich źródłem są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego:

  • tłuste gatunki mięsa – jak wieprzowina, kaczka, gęś
  • podroby – na przykład wątróbka
  • pełnotłuste produkty mleczne – na przykład żółte sery.

3. Węglowodany

Węglowodany powinny stanowić 45-65% całkowitej energetyczności diety. Są potrzebne m.in. do:

  • wzrostu dziecka
  • prawidłowego funkcjonowania narządów, w tym centralnego układu nerwowego matki i dziecka.

Głównym źródłem węglowodanów powinny być produkty zbożowe.  

Wybieraj węglowodany złożone, które znajdziesz w pełnoziarnistych produktach zbożowych:

  • grubych kaszach – na przykład: kaszy gryczanej, jęczmiennej, pęczaku
  • brązowym ryżu
  • razowym pieczywie
  • makaronie pełnoziarnistym
  • płatkach owsianych.

Inne ważne składniki, które są Ci potrzebne

W czasie ciąży i karmienia piersią zwiększa się zapotrzebowanie na wiele witamin i składników mineralnych.

1.Żelazo

Zapotrzebowanie na żelazo w trakcie ciąży znacząco się zwiększa i wynosi 27 mg na dobę. Jest niezbędne do funkcjonowania wszystkich komórek, bierze udział w transporcie tlenu w organizmie, aktywności enzymatycznej i syntezie DNA. Jego źródła to:

  • mięso
  • żółtko jaja
  • nasiona roślin strączkowych

Niedobory żelaza w ciąży mogą powodować niedokrwistość matki i dziecka, przedwczesny poród, małą masę urodzeniową i poronienia.

2. Foliany, kwas foliowy

Są potrzebne szybko rozwijającym się tkankom płodu. Aktywna forma folianów jest nieodłączną częścią powstawania DNA, bierze udział w namnażaniu i różnicowaniu się komórek oraz syntezie białek. Odpowiada za metylację DNA, co wpływa na aktywność genów dziecka. 

Zapotrzebowanie na foliany wzrasta w ciąży i wynosi 600 μg na dobę. Jednak nawet przed zajściem w ciążę warto zadbać o ich odpowiednią ilość, ponieważ istotne procesy takie jak zamykanie się cewy nerwowej (zawiązki układu nerwowego) odbywają się na samym początku ciąży. Lekarz może zlecić Ci suplementację. Zadbaj o dobre źródła folianów w diecie:

  • warzywa liściaste (sałaty, szpinak, kapusta)
  • produkty pełnoziarniste
  • jaja
  • orzechy
  • sery.

Niedobory zwiększają ryzyko wystąpienia wad cewy nerwowej (m.in. rozszczep kręgosłupa), niedokrwistości, odklejenia się łożyska i poronień oraz małej masy urodzeniowej.

3. Jod
Jod jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, które są potrzebne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Między innymi odpowiadają za wzrost komórek nerwowych i tworzenie synaps (połączeń między nimi). W ciąży wzrasta wydalanie jodu z moczem, co zwiększa ryzyko niedoborów. Zapotrzebowanie na jod w ciąży wynosi 220 μg na dobę, a niedobory mogą powodować wady rozwojowe. Jedz np.:

  • sól jodowaną
  • ryby morskie (np. dorsz, makrela, flądra, mintaj)
  • produkty mleczne.

4. Cynk

Cynk odgrywa ważną rolę w syntezie białka, jest wykorzystywany podczas podziałów komórkowych, różnicowaniu się neuronów i ekspresji genów (wykorzystywania informacji zawartej w genach). Jest niezbędny do funkcjonowania wielu hormonów. Niedobory cynku zwiększają ryzyko zaburzeń rozwojowych dziecka, defektów układu kostnego i nerwowego, opóźnienia wzrostu. Natomiast przewlekłe nadmierne spożycie cynku może powodować niedobory miedzi i związane z tym choroby neurologiczne. Dlatego ważne jest zapewnienie odpowiedniej dawki cynku, która wynosi 11-12 mg/dzień w zależności od wieku ciężarnej.

Lekarz na podstawie wyników badań zaleci Ci, jak zapobiec niedoborom i może zlecić suplementację potrzebnych składników.

Przydatne linki:

Używamy cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.